Реферат

Реферат Захворюваність та смертність дітей по Україні та Коломийському району

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


Науково-пошукова робота

по педіатрії

Тема: „Захворюваність та смертність дітей по Україні та Коломийському району”

Сьогодні найгострішою проблемою в нашому суспільстві є стан здоров’я населення, в тому числі і дитячого.

Відомо, що в тій же мірі, в якій демократія є прелюдією людського розвитку, здорові діти – у повному розумінні цього слова – є основою для розвитку країни.

Незважаючи на те, що питома вага суто медичних проблем у формуванні здоров’я особи, за даними ВООЗ, складає не більше 10-12%, медичні аспекти збереження здоров’я в ранньому дитячому віці мають значно більший вплив, ніж у наступних вікових групах, оскільки дві третини причин, що формують стан здоров’я людини в майбутньому, зумовлені чинниками, які впливають саме в період вагітності, та на першому році життя дитини.

Характеризуючи стан здоров’я дітей по Україні за останні п’ять років, спираємось на окремі показники:

  • смертність дітей першого року життя знизилась на 16,8%;

  • смертність дітей у віці 0-14 років знизилась на 18,5%;

  • захворюваність дітей 3 роки на 25%;

Отже, зниження показників смертності на тлі росту захворюваності свідчить про адекватність організації медичної допомоги.

Для визначення пріоритетів в організації медичної допомоги як на догоспітальному, так і на госпітальному рівні, важливе значення має структура причин, які впливають на дитячу смертність, інвалідність та захворюваність.

Смертність дітей у віці до 15 років спричиняють переважно нещасні випадки, травми і отруєння, вроджені аномалії, хвороби нервової системи.

Смертність дітей у віці до 1 року зумовлена у першу чергу перинатальними причинами та вродженими аномаліями.

Пропоную структуру смертності дітей першого року життя по Україні.

Отже, перше місце серед причин смерті дітей 1-го року займають стани, які виникли в перинатальному періоді (38%), друге – вроджені аномалії (32%), на третьому місці – нещасні випадки та хвороби органів дихання (7%).

Відповідно розглянемо діаграму смертності дітей першого року життя по місті Коломия та Коломийському районі:

Аналізуючи смертність дітей 1-го року життя за останні п’ять років можна зробити висновки, що за 2000-2002 рр. в порівнянні з 98-99 рр. показник знизився на 3,5 %.

1998

1999

2000

2001

2002

11,1%

11,6%

7,4%

7,0%

9,2%

Серед причин смертності дітей 1-го року життя, перше місце посідають стани, які виникли в перинатальний період (33,3%) на другому – вроджені вади серця (26,6%), а на третьому – травми та отруєння (20,0%).

Рівень івалідизації по Коломийському районі значно знизився і складає 18,4% проти 22,9% в 2001р. і є нижчим, ніж обласний (обласний в 2002р. – 22%).

Рівень загальної івалідності дещо зріс в порівнянні з 2001 роком, але залишається нижчим, ніж обласний (146,0, обл. – 160,0).

По Україні показник інвалідності теж зріс на 21,4%.

Розглянемо структуру інвалідності по Коломийському району.

Отже, серед усіх причин дитячої інвалідності питому вагу займають хвороби нервової системи (47,0%), на другому – вроджені аномалії (23,6%), на третьому – хвороби ока та придаткового апарату (17,8%), четверте місце займають психічні розлади (14,4%).

Відповідно по Україні на першому місці хвороби нервової системи, на другому – хвороби ока придаткового апарату, на третьому місці йдуть психічні розлади.

А зараз пропоную структуру захворюваності дітей першого року життя по Україні.

Отже, на першому місці йдуть хвороби органів дихання – 47%, на другому – стани, які виникли в перинатальному періоді – 18%, на третьому – хвороби крові та кровотворних органів –8,0%.

По Україні за останні п’ять років дитяча захворюваність зросла на 25%, а по Коломиї та Коломийському районі на 22%.

Структура захворюваності дітей першого року життя в Коломиї та Коломийського району така: на першому місці йдуть хвороби, органів дихання, на другому – хвороби крові та кровотворних органів, на третьому – стани, які виникли в перинатальному періоді. Отже, схематично можна зобразити структуру захворюваності дітей першого року життя по Коломийському району так:

На першому місці йдуть хвороби органів дихання,

На другому – хвороби крові та кровотворних органів,

На третьому – стани, які виникли в перенатамному періоді.

Отже, схематично можна зобразити с труктуру захворюваності дітей першого року життя по Коломийському району так:

Відповідно, структура захворюваності дітей від 0-14 років по Коломийському району:

Тобто, на першому місці – хвороби органів дихання, друге місце займають хвороби крові і кровотворних органів, а третє – хвороби нервової системи і органів чуття.

Порівнюючи останні п’ять років можна зробити наступні висновки:

  • починаючи з 1997 р. по 2002 р відмічається поступовий ріст захворювань органів дихання, який в середньому зростає на 3,1%, хвороби крові і кровотворних органів на 4,8%, а хвороби органів травлення на 10%.

На відміну від них, хвороби нервової системи і органів чуття у дітей віком 0-14р зростали до 2000 р. на 3,3%, а починаючи з 2001 р., поступово знижуються на 1,5%.

Хвороби шкіри і підшкірної клітковини мають певні коливання. Так, починаючи з 1997 р. по 1998 р. зростають на 0,2%, а починаючи з 1999 р. по 2000 рік знизились (1%), а вже з 2001 р. зросли (2%), так само і інфекційні захворювання з 1997 р. по 1999 рік зросли на (3,4%) з 1999 року до 2000 р знизились на 2%, а починаючи з 2000 року по 2002 р. зросли на 1,2%.

Особливе місце можна віднести новоутворенням, які з 1997 по 2002 р. зростають, крім 2000 р., що становить важливу проблему на сьогоднішній день.

Враховуючи, що найбільше проблем пов’язано з неонатальним періодом, відсоток померлих дітей на першому місяці життя у структурі дитячої смертоносні складає 55,7%, у 90-х роках була сформована неонатальна служба.

Однак, наявності лише одних структур – неонатальних центрів – вкрай недостатньо. Потрібне також застосування сучасних медичних і організаційних технлогій.

Існує ще одна надзвичайно актуальна проблема – медична генетика.

Спектр генетично обумовленої патології включає близько 3,5 тисяч нозологій, які в переважній більшості є несумісними з повноцінною життєдіяльністю людини і призводять до тяжкої інвалідності або загибелі.

70% відомих спадкових захворювань зменшують репродуктивні можливості людини.

Генетичні, і зокрема хромосомні, дефекти є провідною причиною безпліддя, самовільних викиднів та виникнення природжених вад розвитку плода.

В останні роки зменшилась частота вроджених вад у новонароджених та смертність від них. Це результат більш уважного ставлення до діагностики плоду та перебіг вагітності. Дворазовим ультразвуковим скрипінгом було охоплено понад 885% вагітних, що дало змогу при виявленні патологій проводити своєчасну допологову і післяпологову корекцію, а при несумісній з життям патологій – переривати вагітність.

Якщо в 1994-95 роках природжені вади складали відповідно 42,6 на 10000 народжених живими, то в 2001 році – тільки 30,9.

Виходячи з вище сказаного, можна зробити слідуючі висновки.

  1. Смертність дітей по Україні першого року життя знизилась на 16,8%, а дітей у віці 0-14 р. на 18,5%.

Відповідно по Коломийському району дітей першого року життя знизилась на 3,5%. Причинами, які привели до смерті по Україні найчастіше є стани, які виникли в перинатальному періоді, вроджені аномалії, нещасні випадки, травми та отруєння.

По Коломийському району частими причинами є також стани, які виникли в перинатальному періоді та вроджені аномалії, які складають менший відсоток ніж по Україні, а також інфекційні та паразитарні захворювання.

2. Дитяча захворюваність по Україні зросла на 25%.

На першому місці серед захворювань є захворювання органів дихання, на другому стани, які виникли в перинатальному періоді, а далі – хвороби крові і кровотворних органів. Відповідно по Коломийському району захворюваність дітей за останніх п’ять років зросла на 22%.

Перше місце займають хвороби органів дихання, далі хвороби крові та кровотворних органів, хвороби ендокринної системи та хвороби органів травлення.

3. По Україні показник інвалідності зріс на 21,4%, а по Коломийському району на 3,6%.

Отже, по Коломийському району зросла захворюваність дітей на хвороби крові і кровотворних органів, органів травлення, хвороби шкіри та підшкірної клітковини. Причини зростання захворюваності на ці хвороби треба ще проаналізувати.

А за останній рік значно знизились інфекційні та паразитарні захворювання, психічні захворювання, хвороби нервової системи та органів чуття, що є позитивним результатом на сьогоднішній день.


1. Реферат Изменение норм ударения
2. Курсовая на тему Автоматизована інформаційна система надходження матеріалів
3. Реферат Юнг. Аналитическая психология
4. Курсовая на тему Расчет привода ленточного конвейера с цилиндрическим одноступенчатым редуктором и цепной передачей
5. Реферат на тему Rome Essay Research Paper Between the first
6. Реферат на тему Food Preservation Essay Research Paper Throughout the
7. Реферат на тему Анализ закона Республики Беларусь от 27 08 2008 429 З О государственном ре
8. Лабораторная работа на тему Кристаллографические символы
9. Сочинение на тему Чернышевский н. г. - Эпоха царствования александра ii и появление новых людей описаных в романе н.
10. Реферат на тему To Buy Or Not To Buy Essay