Реферат

Реферат Гігієна учнів

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


Реферат на тему:

Гігієна учнів

До основних вимог особистої гігієни відноситься насамперед дотримання чистоти тіла.

Відомо, що клітини зовнішнього шару шкіри (епідермісу) постійно роговіють, а потім відмирають і злущуються. Сальні зало­зи шкіри, виробляючи жир, виділяють його на поверхню тіла. Сюди ж потрапляє піт, у якому міститься близько 1 % мінеральних солей, летких жирних кислот, сечовина, молочна кислота та інші органічні речовини. Шкіра виділяє до 2 % вуглекислого газу (СО2), а під час фізичної праці — до 5%.

Підраховано, що упродовж тижня з усієї поверхні шкіри виділяється від 1 00 до 300 г шкірного сала, від 3,5 до 7 л поту (в жар­кому кліматі — до 4 л) і від 40 до 90, злущеного епітелію.

Шкіра людини постійно забруднюється секретом сальних і по­тових залоз, омертвілими лусками епідермісу, а під час зіткнення з предметами навколишнього середовища — мікроорганізмами, пи­лом, гельмінтами. Тому для підтримки чистоти тіла необхідно 1 — 2 рази на день митися у ванні гарячою водою з милом, мочал­кою з наступною зміною натільної і постільної білизни.

Частіше забруднюється шкіра верхніх кінцівок. Звідси бруд потрапляє на інші ділянки тіла і в їжу. Щоб цього не трапилося, руки слід мити перед кожним прийомом їжі, після відвідування убиральні, а також після кожного забруднення. Треба коротко підстригати нігті, щоб не допустити накопичення бруду під ними. Під час бактеріологічного дослідження бруду з-під нігтів знаходи­ли збудників кишкових інфекцій, яйця гельмінтів, гноєрідні мікро­організми, різноманітні гриби, коростяного кліща тощо.

Вибираючи сорт мила, слід ураховувати вміст у ньому вільно­го лугу, який знезаражує шкіру і сушить її. Туалетне мило може містити не більше ніж 0^05 % вільного лугу (господарче мило містить до 2 % лугу). Для миття тіла застосовують й інші миючі за­соби: різні сорти рідкого мила, шампуні тощо.

Догляд за порожниною рота має велике значення, проводиться для запобігання захворюванню зубів і зниженню бактеріального обсіменіння порожнини рота. У порожнині рота містяться різні види мікроорганізмів, які потрапляють туди з навколишнього середовища під час вдихання повітря, з водою та їжею. Серед цих мікроорганізмів зустрічаються і патогенні, які можуть бути причиною не тільки захворю­вань зубів і порожнини рота, але Й Інших органів і організму в цілому. У разі поганого догляду за порожниною рота спостерігається збільшення кількості мікроорганізм. Залишки їжі у проміжках між зубами розкла­даються, утворюючи ринг органічні кислоти, що призводять до руйну­вання зубів, з'яви неприємного запаху з рота.

Догляд за порожниною рота складається насамперед з полоскан­ня рота після кожного прийому їжі з метою вилучення залишків її і в чистці зубів щіткою з зубною пастою або порошком. Для чистки зубів доцільно застосовувати пасту, оскільки тривале використання порошку сприяє стонченню зубної емалі. Зуби треба чистити із зовнішнього і внутрішнього боку, посуваючи щічку вгору і униз, а та­кож поперек зубів. Пропонується чистити зуби вечері перед сном і вранці. Щітка для чистки зубів має бути індивідуальною.

Поганий догляд за шкірою сприяє забрудненню натільної білизни і одягу, внаслідок чого різко змінюються їх властивості. Білизна покриває 80 % усієї шкіри. Звідси видно, яке велике значен­ня має білизна для її нормального функціонування.

Білизна повинна сприяти звільненню шкіри від твердих і рідких виділень, а також захищати від забруднення верхній одяг цими виділеннями. Вона не повинна подразнювати шкіру і утруднювати рухи. Тому її треба шити з еластичної, гнучкої, м якої тканини. Цими властивостями володіє льняна білизна. Льняні тканини рекомендую­ться для натільної і постільної білизни. Вони добре вбирають вологу. Можна використовувати білизну з м'якого вовняного трикотажу.

Вночі рекомендується спати в білизні, що не використо­вується в денний час, оскільки у порах білизні:, яку носили вдень, накопичуються виділення із шкіри. У разі забруднення білизни підвищується її теплопровідність і зменшується повітропро­никність, що, в свою чергу, погіршує теплообмін і призводить до підвищення втрат тепла. Затримується також випаровування поту з поверхні шкіри, що призводить до погіршена Ія самопочуття лю­дини. Крім того, у забрудненій білизні тривалий час зберігають життєздатність патогенні мікроорганізми.

Тому натільну і постільну білизну слід міняти не менше ніж 1 раз на тиждень. Установлено, що натільна білизна через 6 днів вико­ристання містить А—5 % бруду, а на 10-й день—до 11 % від її маси.

Велика кількість уроків упродовж навчального дня не дозволяє дітям і підліткам достатньо часу перебувати на свіжому повітрі, займатися іграми і спортом, що так необхідно для їх здоров'я і роз­витку. У зв'язку з цим кількість уроків кожного дня має бути обме­жена для школярів різного віку.

Складаючи розклад занять, треба ураховувати умови у даній школі (можливість праці в кабінетах, розклад учителів тощо), на­самперед гігієнічні моменти. По-перше, це чергування важких уроків з легкими. Розподіл предметів за важкістю дуже відносний і залежить від змісту уроку, методики викладання, ступеня зацікав­леності і активності учнів, особистості вчителя, його підходу до учнів і до навчального матеріалу, що він викладає.

Під час складання розкладу уроків слід ураховувати зміну пра­цездатності учнів упродовж навчального дня і навчального тижня.

На першому уроці школярі втягуються в роботу і працез­датність їх незначна; на другому і третьому уроках вона підви­щується, а на четвертому з'являються перші ознаки стомлення. Тому важкі предмети, що потребують найбільшого напруження діяльності кори великого мозку, слід ставити на другі і треті уроки, а в останні часи занять проводити легкі уроки. Змінюється працездатність і впро­довж тижня. Починаючи з четверга працездатність школярів зни­жується. Тому доцільно призначати на четвер уроки, що потребують меншого напруження і мають характер переключення.

Плануючи навчальні заняття, необхідно тим предметам або ви­дам занять, що потребують певного напруження зору, відводити час найкращого денного освітлення класів з урахуванням напрям­ку сонячних променів.

Взимку, коли природне освітлення класів знижене, не слід при­значати заняття, що потребують великого напруження зору, на пер­ший і останній уроки. Також треба стежити за тим, щоб не було підряд кілька уроків, на яких в основному пишуть або записують, оскільки в такому разі можуть стомитися очі і м'язи рук, а також увесь зоровий аналізатор, включаючи і відповідні ділянки кори ве­ликого мозку.

Щоб забезпечити нормальну діяльність нервової системи і відпочинок її вищого відділу — кори великого мозку, треба правиль­но планувати перерви упродовж усього навчального дня після кож­ного уроку.

Вплив перерв на стан організму і на нервову систему учня уста­новлено багатьма дослідженнями. Під час перерв учні мають мож­ливість дати м'язам розслабитися і нейтралізувати наслідки трива­лого сидіння на одному місці, глибоко і вільно дихати свіжим повітрям. Головне ж значення перерв полягає у тому, що вони за­безпечують відпочинок кори великого мозку.

Тривалість перерв упродовж навчального дня різна. Три­валість першої, третьої і четвертої перерв становить 10 хв., а другої (великої) перерви — ЗО хв. У даному разі враховані насамперед Інтереси учнів перших чотирьох класів, оскільки велика перерва розділяє навчальний день у цих класах на ,г ^і половини.

Необхідно дбати про гігієнічну організацію перерв з тим, щоб учні могли подихати свіжим повітрям, побігати і по-справжньому відпочити.

Головним змістом перерв між окремим і уроками для учнів мо­лодших класів мають бути рухливі ігри, п погулянки на шкільній ділянці і вільні рухи. Під час перерв слід заборонити дітям готува­тися до наступного уроку, а також повторювати пройдений ма­теріал, оскільки у такому разі перерва перетвориться на додатко­вий урок і тим самим учні залишаться без необхідного відпочинку.

Шкільний режим повинен тісно пов'язуватися з цілодобо­вим режимом учнів, оскільки порушення останнього часто відби­ваються на шкільному режимі: збільшується стомлення учнів, виникає несприятливий вплив на діяльність головного мозку, зни­жується успішність навчання, погіршується здоров'я дітей і підлітків.

Треба турбуватися про те, щоб і режим учнів у сім'ї відповідав вимогам шкільної гігієни.


1. Реферат Мифология древних славян 2 Мифология -
2. Реферат на тему Социологическое исследование влияние экономического кризиса на раз
3. Статья Проблеми стратегії розвитку системи регіонального управління на проектних засадах
4. Контрольная работа Сутність та види прибутку
5. Сочинение на тему Ломоносов м. в. - Михаил васильевич ломоносов
6. Статья Познание в социально-политической психологии
7. Реферат на тему Осложнения острого аппендицита по стадиям течения
8. Реферат Город будущего
9. Реферат на тему Reflections On
10. Курсовая на тему Обработка почвы при выполнении полевых работ