Реферат

Реферат Основянська КМС 39. Південної залізниці

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024



1.    

2.     Коротка історична довідка
Колійна машинна станція №39 була організована в 1936 році згідно Наказу НКПС №35 від 01.04.1936 року в числі перші 50 машинно-колійних станцій. Місце формування – станція Фундуклєєвка Одеської дороги. З 1938 року КМС-39 була приписана до Південної залізної дороги, але роботи проводила від Воркути до Кавказу (північ-південь). З квітня місяця 1957 року КМС-39 виконувала  роботи по капітальному ремонту залізничних колій тільки на Південній залізниці, але і підкорялася тресту «Ремпуть». Наказом МПС за №30 від 9 січня 1963 року КМСи були передані з тресту «Ремпуть» у ведення залізниць в цілях поліпшення керівництва КМСамі, підвищення ефективності використовування механізмів, вдосконалення структури.

Наказом №29/Н від 4 лютого 1963 року Начальника ПЗ КМС-39 була прийнята Основянськім відділенням від тресту «Ремпуть» з місцем прописки по ст. Основа. За КМС була закріплена виробнича база по ст. Беспалівка. На підставі наказу начальника ПЗ за №П-98/12 від 6 серпня 1969 року звеносбірочна база була переведена із ст. Беспаловка на ст. Основа..

Колієукладальні крани КМС-39 отримала в 1958 році і капремонт шляху стали виконувати не ручним засобом, а вже механізованим.

На сьогоднішній день Основянська колійна машинна станція №39 (надалі КМС№39) є структурним підрозділом Південної залізниці.
3.     Організаційно-управлінська структура.
      Основянська колійна машинна станція №39 відноситься до загальнодержавної власності і входить до складу колійної служби Південної залізниці, яка є по відношенню до КМС№39  органом управління. КМС№39  не є юридичною особою.  

КМС №39  забезпечує здійснення робіт по реконструкції, капітальному, середньому ремонтам шляху з метою безпечного і безперебійного руху залізничного транспорту, а також може здійснювати інші не заборонені законодавством України, види діяльності.

Місцезнаходження КМС №39 :  м.Харків-81,Мерефянське шосе,30 а.

КМС№39 в своїй діяльності керується законодавством України, наказами і іншими нормативними актами Міністерства транспорту України, «Укрзалізниці», Південної залізниці, служби, а також Положенням про Основянську КМС №39 Південної залізниці.

КМС№39  на основі доручення, виданого начальником залізниці, може складати господарські угоди, придбавати майнові і немайнові права для залізниці, виступати позивачем і відповідачем в суддівських органах.

КМС№39  має свій рахунок в банку і печатку з найменуванням Південної залізниці, колійної служби і своїм власним.

Для організації діяльності КМС№39   залізниця забезпечує її необхідними основними засобами і оборотними коштами.

Все майно КМС№39  є складовою частиною майна залізниці і закріплюється за КМС№39  на правах господарського відділення.

Матеріально-технічні цінності можуть бути реалізований, а отримані від цього засобу можуть бути направлений на виробничий і соціальний розвиток КМС№39  за дорученням начальника дороги.

Основними задачами КМС№39  є:

       - забезпечення безпечного руху потягів, пожежної безпеки і охорони праці працівників;

 - збереження конструкцій, споруд, машин і механізмів в стані надійності, що забезпечує безпечний і безперебійний рух потягів;

 - здійснення робіт по реконструкції, капітальному, середньому ремонтам шляху;

  - введення досягнень науки, техніки, максимальне використовування виробничих робочих потужностей і машин і механізмів, підвищення рівня механізації колійних робіт;

      - проведення ефективної економічної політики, розвиток підсобно-допоміжної діяльності;

 - введення заходів щодо поліпшення умов праці і забезпечення правил і норм по техніки безпеки;

- забезпечення мобілізаційної готовності залізниці і заходи по цивільній обороні.

        Реорганізація без змін форми власності і ліквідація  (без приватизації власності) КМС№39  здійснюється залізницею відповідно до чинного законодавства України.

При ліквідації і реорганізації КМС№39 звільненим працівникам забезпечується дотримання прав і законних інтересів відповідно до чинного законодавства України.

Основянська колійна машинна станція №39  – підприємство залізничного транспорту. Виконує роботи по капітальному ремонту шляху з укладанням колійної решітки із залізобетонними шпалами, постановкою на щебінь і укладанням довгомірних рейок. Проводить роботи по збірці новій і розбиранню старопридатної колійної решітки, ремонту шпал в шпалоремонтній майстерні, виконує навантажувально-розвантажувальні роботи, роботи по реновації старопридатної колійної решітки.

В зимовий період часу КМС №39 проводить роботи по боротьбі з сніжними заметами залізничної колії, ремонтно-підготовчими роботами до літнього колійного сезону.
Виробництво складається з трьох основних підрозділів:

1. виробнича база (цех №2) – роботи по збірці новій і розбиранню старопридатної колійної решітки ;

2. польова колона ( цех №1) – укладання залізничних шляхів на ділянках капітального ремонту, обробні роботи виконаних капітальних ремонтів кілометрів;

3. механічний цех – забезпечує технічно справний стан машин і механізмів.

Наше виробництво з підвищеними умовами безпеки праці, виконує роботи в безпосередній близькості від потягів, що рухаються, і вимагає чіткої організації виробництва робіт, забезпечення безпеки працюючих.

Колійні роботи круглий рік виконуються на відкритому повітрі. В завірюху і заметіль, в спеку і в дощ, повсякденно робітники КМС №39 випробовують на собі кліматичні умови.

Управління КМС № 39здійснюється відповідно до чинного законодавства України, наказами і іншими нормативними актами «Укрзалізниці», залізниці, служби і Положенням про Основянську КМС №39 Південної Залізниці.

КМС№ 39 очолює начальник.  Призначення начальника ПМС№ 39 на посаду і звільнення його з посади проводиться відповідно до встановленої номенклатури посад.

Начальник КМС№ 39 діє по дорученню від імені залізниці, представляє її інтереси в рамках наданих прав, розпоряджається за згодою  залізниці майном КМС№ 39, укладає договори, відкриває в установах банку рахунки, дає пропозиції щодо структури і штату КМС№ 39.

Взаємостосунки трудового колективу КМС№ 39 з адміністрацією КМС№ 39 регулюються чинним законодавством України, Положенням про Основянськую КМС №39 і колективним договором залізниці.

Повноваження трудового колективу КМС№ 39 реалізуються загальними зборами через їх виборчі органи.

На чолі КМС №39 стоїть начальник, якому підкоряються: головний інженер,  заступник начальника з  виробництва , помічник начальника з кадрів  і сціалних питань, головний бухгалтер, головний механік, виробничо-технічний відділ, відділ охорони праці, бухгалтерія,  виробнича база (цеха) і колійна колона. ( виробничу структкру відібражено в 4-му пункті на схемі№3)

Схема№1.






3. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві.
Підприємство веде оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї діяльності відповідно до чинного законодавства України та затверджених положень (стандартів) бухгалтерського обліку [відповідно п. 1 наказу №1 «Про організацію бухгалтерського обліку та облікової політики в 2008 році» від 02.01.2007 року, по Основянській КМС № 39], а також статистичну звітність і подає її в установленому порядку та обсязі органам державної статистики і через службу колії  до Південної залізниці.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку на підприємстві в штат введено бухгалтерський відділ в кількості   5 одиниць, який очолює головний бухгалтер.
Структура бухгалтерії КМС№39.


Схема№2.





На підприємстві діє наказ «Про організацію бухгалтерського обліку і облікову політику». Згідно з вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 року №996-XIV, затверджених Положень (стандартів) бухгалтерського обліку в наказі   зазначено основні принципи та методи ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Зокрема, в обовязки головного бухгалтера входить:

- здійснювати ведення бухгалтерського обліку відповідно принципам і методам, передбаченим Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку;

- забезпечити  безперервність  відображення   операцій  і  договірну  оцінку  активів, зобов’язань, капіталу в бухгалтерському обліку, застосовуючи меморіально-ордерну форму обліку;
- застосовувати План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій з урахуванням положень  Інструкції  щодо  застосування  Плану  рахунків   бухгалтерського   обліку активів, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів Укаїни від 30.11.99 року № 291, починаючи з 1 січня 2000 року;

- організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей: у бухгалтерії - у оборотних відомостях залишків матеріалів у кількісно-сумарному вираженні, на складах- у картках обліку в кількісному вираженні.

В 2 розділі наказу затверджено порядок бухгалтерського обліку окремих господарських операцій, а саме:

- первинну оцінку об"єкта основних засобів здійснювати за собівартістю, згідно П (с) БО7. Основні засоби вартістю менше 1000 грн. відносити до малоцінних необоротних активів. Амортизацію на малоцінні необоротні активи нараховувати з використанням прямолінійного методу. Термін використання нематеріальних активів визначати по кожному об"єкту окремо в момент його зарахування на баланс виходячи з:

-     терміну корисного використання подібних активів,

-     передбачуваного морального зносу,

-   правових чи інших подібних обмежень щодо строків використання та інших факторів;

- облік списаної дебіторської заборгованості вести на забалансовому рахунку 071. Безнадійну дебіторську заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги списувати з активів за рахунок резерву сумнівних боргів. Іншу безнадійну дебіторську заборгованість, яка не пов"язана з реалізацією продукції, товарів, послуг, списувати безпосередньо на витрати того періоду, в якому вона буде визнана безнадійною;

- одиницею бухгалтерського обліку запасів признавати їх найменування. Запаси відображати в бухгалтерском обліку по найменшій з

двох оцінок: первинною  вартістю  або  чистою реалізаційною вартістю згідно П(с)  БО9.  Видачу запасів  в  підзвіт відображати на рахунку 222.

 На дату балансу проводити інвентарізацію запасів;

- на підставі п.2.7, п.5.2., п.5.3. Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого Постановою Правління національного банку України від 15.12.2004 року № 637, встановити ліміт залишку готівки в касі Основянської КМС №39 в розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян ( 17,00 гривень);

-  класифікацію витрат на виробництві проводити згідно П (с) БО 16. В виробничу собівартість продукції ( робіт, послуг) включати: прямі витрати, загальногосподарські витрати - постійно та змінні - згідно затвердженої структури. Встановити попередільний метод обліку витрат на виробництво і калькулювання фактичної собівартості продукції (робіт, послуг);

- для узагальнення інформації про витрати підприємства за елементами не застосовувати бухгалтерські рахунки класу 8 Плану рахунків;

-  затвердити систему оплати праці: за штатним розкладом - для інженерно-технічних працівників і службовців, за відрядними розцінками - для робітників основного і допоміжного виробництва;

- для   обліку   та   узагальнення   інформації  про   фінансові   результати  використовувати рахунок 79 «Фінансові результати», на якому визначається прибуток або збиток  шляхом  щомісячного порівняння дебетових  оборотів з  кредитовими.  Для виявлення остаточного результату рахунок 79 щоквартально кореспондує з рахунком 44 "Нерозподілені прибуток (непокриті збитки)". Дані по цьому рахунку використовувати у фінансовій звітності підприємства.

За місцем знаходження підприємства ведеться повна документація. Баланс, рахунок прибутків і збитків складаються в національній валюті.

Фінансові результати діяльності підприємства визначаються на підставі річного бухгалтерського балансу.
Основою бухгалтерського обліку на Основянської КМС №39  виступають первинні документи, які підтверджують  здійснення господарської  операції. Дані з первинних документів узагальнюються і систематизуються в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису господарських операцій на взаємопов’язаних рахунках бухгалтерського обліку.

Державне підприємство на договірних засадах користується послугами аудиторської фірми. 

Комплексна автоматизація бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності впливає на методологію обліку та аналізу, в тому числі на їх організацію.

На Основянської КМС №39  ведення бухгалтерського обліку повністю автоматизовано, встановлено програму «1С 7.7».
                 

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

             4. Структура та аналіз виробничої діяльності підприємства.
Схема№3.


Продовжуючи характеристику об'єкта дослідження, перейдемо до аналізу виробничої діяльності підприємства.

За  2008 рік колектив Основянськой ПМС-39 виконав наступний об'єм робіт:

Збірка колійної решітки:

2007 рік - при плані – 79,6 км, фактично – 82,4 км,  або 103,5 %

2008 рік- при плані – 30,7 км, фактично – 37,63 км,  або 122,6 % 

Реновація старопридатної колійної решітки:

             2007 рік- при плані – 15,0 км, фактично – 15,5 км,  або 103,3 %

2008 рік - при плані – 30,0 км, фактично – 35,865 км, або 119,5%

Демонтаж колійної решітки на базі КМС №39:

             2007 рік- при плані – 17,0 км, фактично – 17,56 км, або 103,3 %

       2008 рік - при плані – 22,0 км, фактично – 23,0 км або 104,5 %.

Модернізація колій:                              

             2007 рік- при плані – 79,6 км, фактично – 80,645 км,  або 101,3 %

       2008 рік - при плані – 30,7 км, фактично – 31,806 км, або 103,6%

Капітальний ремонт колій з використанням старопридатних матеріалів :

             2007 рік- при плані – 11,1 км, фактично – 11,587 км,  або 104,4 %

       2008 рік - при плані – 23,6 км, фактично – 30,967 км, або 131,2%

 Посилений капітальний ремонт колій з використанням нових матеріалів:

             2008 рік - при плані – 0 км, фактично – 3,406 км 

       Крім того, в 2008 році були виконані роботи по ремонту залізничних платформ, роботи по суцільній заміні рейок без заміни підкладок – 11,48км, був зібраний і є укладений на ланкозбиральній базі одна стрілка на нових залізобетонних брусах.

      Браків в роботі, виробничого травматизму і передержок "вікон" не допущено.

 Виконання робіт в приведених кілометрах склало

             2007 рік- при плані – 111,18 км, фактично – 115,43 км або 103,8 %

             2008 рік- при плані –   91,22 км, фактично  -   99,61 км або 109,2 %.

      Собівартість 1 км капітальних робіт із залізобетонними шпалами на старопридатних матеріалах за 2008 рік при плані 393,3 тис. грн. склала 405,3 тис. грн. або +12,0 тис. грн.  За 2007 рік собівартість склала 330,5 тис. грн. або +74,8 тис. грн.

         Збільшення собівартості капітального ремонту відбулося за рахунок підвищення заробітної платні, збільшення вартості матеріалів верхньої будови колії (вартість щебеня збільшилася на 92,3% - 2007г.-66,86грн./мі, 2008г.-128,59грн./мі), збільшення вартості машин ЦМПР.

        Собівартість 1 км посиленого капітального ремонту на нових матеріалах на тому, що скріпляє КБ  за 2008 рік склала 1060,3 тис. грн. За 2007 рік посилений капітальний ремонт не виконувався.       

       Собівартість 1 км модернізації колії  за 2008 рік склала 1706,2 тис. грн. при плані 1217,0 тис. грн. або +489,2 тис. грн. За 2007 рік собівартість склала 1191,3 тис. грн. Відхилення до 2007 року +514,9 тис. грн.

       Збільшення собівартості в порівнянні з планом і 2007 роком відбулося за рахунок підвищення заробітної платні і збільшення вартості матеріалів верхньої будови колії, у тому числі

- вартість рейкових батогів зросла на 42,5% (2007г. – 446,8 грн.;  2008г. – 636,5грн.);

- вартість шпали КБ – на 12,7% (2007г.- 129,13грн.; 2008г.- 145,55грн.);

- вартість щебеня – на 39,8% (2007г.- 81,56грн.;  2008г. – 114,01грн

     Заробітна платня за 2008 рік в порівнянні із звітним періодом минулого року збільшилася на 36,6 % за рахунок підвищення заробітної платні в цілому по дорозі, роботи у вихідні дні і оплати по середньому перебування у відрядженні.

         Невідповідність заробітної платні і продуктивності праці пояснюється тим, що виконаний об'єм робіт (пр.км) розраховується тільки на колійні роботи. Крім того, в 1 кварталі робітники притягуються до виконання робіт по прибиранню снігу, ремонту колійного інструменту, зачистці піввагонів від щебеня, ремонту залізничних платформ.


СПІВВІДНОШЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ І СЕРЕДНЬОМІСЯЧНОЇ ЗАРПЛАТИ















Найменування

Одиниця вимірювання

2008г.

2007г. звіт

2008г.

%  до

план

факт

плану

звіту

Об'єм продукції для продуктивності праці

пр.км

115,43

91,22

99,61

109,2

86,3

Експлуатаційні витрати (приписний штат)

тис. грн.

4209,1

5473,2

8207,6

150,0

195,0

у тому числі Фонд оплати праці

тис. грн.

2530,3

2621,3

3473,7

132,6

137,3

Питома вага ФОП в експлуатаційних витратах

%

60,1

47,9

42,3

88,3

70,4

Среднеспісочная чисельність

чіл.

208

216

210

97,2

100,9

Фонд оплати праці

тис. грн

4430,9

5426,1

6692,6

123,34

151,0

Середньомісячна зарплата

грн.

1775,23

2093,41

2655,81

126,9

149,6

Продуктивність праці

 

0,35

0,28

0,29

103,6

82,9



       Питома вага тарифу в заробітній платні склала:

- 2007 рік – 51,7 %

- 2008 рік – 51,6 %.

       Середньомісячна заробітна платня по підприємству склала 2675,76 грн., у тому числі по професіях:

- монтери колії – 2632,27  грн. проти минулого року – 2001,28 грн.

- машиністи машин тяж. типу – 3525,0 грн. проти минулого року – 2506,11 грн.

       Наднормових годин роботи і простоїв допущено не було.           

       Згідно телеграмних вказівок НГ Шестакова за 2008 рік було відпрацьовано у вихідні і святкові дні 90107 чіл.–час., а за 2007 рік – 87198 чіл.-час. або на 2909 чіл.-час. більше.

      Доходи і витрати по всіх видах діяльності

      По перевезеннях фактичні доходи склали 7804,4 тис. грн. при плані 6555,0 тис. грн. або +3105,6 тис. грн.

Фактичні витрати склали 9660,6 тис. грн. при плані 6555,0 тис. грн. або +3105,6 тис. грн., у тому числі

 – експлуатація –  8207,6 тис. грн. при плані 5473,2 тис. грн. або +2734,4 тис. грн.

 -  кап. ремонт –    1453,0 тис. грн. при плані 1081,8 тис. грн. або +  371,2 тис. грн.

Розшифровка експлуатаційних витрат по елементах витрат

  Всього

Найменування

ФОП

Нарахування на ФОП

Мат.

Паливо

Ел. енергія

Аморт.

Інші

Всього

 

План

4195,2

1176,1

6285,3

406,1

46,4

1900,3

-7454,4

6555,0

 

Факт

5990,0

2261,9

9437,7

334,1

56,5

3330,5

-11750,1

9660,6

 

 +/-

+1794,8

+1085,8

+3152,4

-72,0

+10,1

+1430,2

-4295,7

+3105,6

У тому числі капітальний ремонт колій та машин,механізмів

 

Найменування

ФОП

Нарахування на ФОП

Мат.

Паливо

Ел. енергія

Аморт.

Інші

Всього

 

План

1573,9

596,5

6191,6

362,6

26,9

336,8

-8006,5

1081,8

 

Факт

2516,3

955,4

9363,5

286,4

38,5

535,9

-12243,0

1453,0

 

 +/-

+942,4

+358,9

+3171,9

-76,2

+11,6

+199,1

-4236,5

+371,2

 

У тому числі експлуатація (утримання колій)

 

Найменування

ФОП

с/с

Мат.

Паливо

Ел. енергія

Аморт.

Інші

Всього

 

План

2621,3

579,6

93,7

43,5

19,5

1563,5

552,1

5473,2

 

Факт

3473,7

1306,5

74,2

47,7

18,0

2794,6

492,9

8207,6

 

 +/-

+852,4

+726,9

-19,5

+4,2

-1,5

+1231,1

-59,2

+2734,4

 

        

            По капітальному ремонту отримана перевитрата у зв'язку з виконанням і здачею робіт по посиленому капітальному ремонту  в об'ємі 3,406 км, а планом виконання цих робіт не передбачалося.

          Амортизація збільшилася у зв'язку з отриманням нового вагону-дефектоскопа, а також з дооцінкою всіх основних засобів.

         Капітальний ремонт колій виконувався для структурних підрозділів Південної залізниці, згідно з Інструкцією по бухгалтерському обліку на залізхничних пілприємствах, якщо роботи виконуються в межах своєї залізниці, то оплата проводиться по авізо, доходів не виникає, а зменьшуються витрати по єлементу « інші».

          Всього доходи за 2008 рік від підсобно-допоміжної діяльності склали 650,9 тис. грн. при плані 616,0 тис. грн. або +34,9 тис. грн., витрати склали 508,9 тис. грн. при плані 582,0 тис. грн. або -73,1 тис. грн. Прибуток від підсобно-допоміжної діяльності склав 142,0 тис. грн. при плані 34,0 тис. грн. або +108,0 тис. грн. Рентабельність – 27,9% при плані 5,8%. В т. ч.:

       а) від робочої їдальні – доходи 78,8 тис. грн., витрати 76,8 тис. грн., прибуток 2,0 тис. грн.

       б) від інших видів діяльності доходи 572,1 тис. грн., витрати 432,1 тис. грн., прибуток 140,0 тис. грн.

            у тому числі:

            - ремонт під'їзних шляхів - доходи 450,0 тис. грн., витрати 346,2 тис. грн., прибуток 103,8 тис. грн.

            - реклама – доходи 4,8 тис. грн., витрати 0 тис. грн., прибуток 4,8 тис. грн.

            - послуги автотранспорта– доходи 6,5 тис. грн., витрати 5,0 тис. грн., прибуток 1,5 тис. грн.

            - послуги з відвантаження матеріалів – доходи 46,2 тис. грн., витрати 34,8 тис. грн., прибуток 11,4 тис. грн.

            - послуги з відвантаження металолому – доходи 10,1 тис. грн., витрати 7,2 тис. грн., прибуток 2,9 тис. грн.

            - послуги машин і механізмів – доходи 17,4 тис. грн., витрати 12,4 тис. грн., прибуток 5,0 тис. грн.

            - послуги із збірки путніх грат – доходи 36,9 тис. грн., витрати 26,3 тис. грн., прибуток 10,6 тис. грн.

            - інші послуги – доходи 0,2 тис. грн., витрати 0,2 тис. грн., прибуток 0 тис. грн.
ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

ПОДСОБНО-ВСПОМОГАТАТЕЛЬНОЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Всього 2008 р.

доходи

витрати

прибуток

рентабельність

план

616,0

582,0

34,0

5,8

факт

650,9

508,9

142,0

27,9

+, -

+34,9

-73,1

+108,0



                  

         Всього за 2008 рік інших операційних доходів при плані 759,4 тис. грн. отримано 4178,9 тис. грн. або +3419,5 тис. грн., витрат 2571,7 тис.грн. при плані 611,1 тис. грн. або +1960,6 тис. грн. Прибуток – 1607,2 тис. грн. при плані 148,3 тис. грн. або +1458,9 тис. грн.

          У тому числі: від реалізації гранпродукції, не придатних до подальшого використання шпал,  метлома, доходи склали 4127,7 тис.грн., витрати 2449,9 тис.грн. Прибуток склав 1677,8 тис. грн.

            Інші доходи:

- премія ПФ – 41,8 тис. грн.

- % банка – 0,8 тис. грн.

- дохід страхових компаній – 0,5 тис. грн.

- оприбутковування ТМЦ – 8,1 тис. грн.

            Інші витрати:

- матеріальна допомога пенсіонерам – 13,3 тис. грн.

- витрати житлового господарства (амортизація 2-х і 4-х кімнатних квартир) – 3,5 тис. грн.

- дотація за гуртожиток працівникам приписного штату 8 чіл. – 7,9 тис. грн.

- обов'язкові відрахування профкому 0.3 % від ФОТ – 33,0 тис. грн.

- безкоштовні квитки для потреб працівників – 55,4 тис. грн.

- вартість безкоштовних квитків непрацюючим – 8,7 тис. грн.

      Крім того отриманий дохід:

- дохід від оприбутковуваних старопридатних матеріалів верхнеї будови колії при всіх видах ремонтів – 262,1 тис. грн.

- від нарахованої амортизації безоплатно отриманих платформ з Львівської дороги – 3,6 тис. грн.

- від списання основних засобів – 3,6 тис. грн.

        Разом інших доходів 269,3 тис. грн. при плані 79,4 тис. грн. або +189,9 тис. грн.

- витрати старопридатних матеріалів на ремонт власних основних засобів – 20,3 тис. грн.

        Разом інших витрат 20,3 тис. грн. при плані 73,5 тис. грн. або -53,2 тис. грн.

        Прибуток – 249,0 тис. грн. при плані 5,9 тис. грн. або +243,1 тис. грн.

         Всього  фінансовий результат в 2008 році склав 142,0 тис. грн.

       Аналіз використання паливно-енергетичних ресурсів показав: загальна витрата дизельного палива склала за 2007 рік – 154,4т (223,88 тут)                                 за 2008 рік – 156,07т (226,153тут).       Збільшення витрати склало  - 1,67 тонн (2,273тут). 

      Збільшення витрати дизпалива в порівнянні з минулим роком  відбулося унаслідок збільшення об'ємів колійних робіт по окремих групах машин. 

      Витрата дизельного палива по техниці вузької спеціалізації склала за 2007 рік – 50,75 тонн (73,59тут), за 2008 рік – 58,31 тонн (84,55тут).Збільшення  витрат склало  - 7,56 тонн (10,96тут) у зв'язку з введенням в експлуатацію нового крана укладання і моторної платформи із збільшеними нормами витрати дизельного палива. 

          Техніка вузької спеціалізації виконувала роботи по розбиранню і укладанню колій, перетяжці пакетів, збірці, розкладці і підвозці рейок, по вивантаженню і навантаженню колійної решітки на перегонах Нова Баварія-Люботін, Краснополье-Пушкарноє, Амбари-Верінській завод, Кременчуг-Б/п 252 км, Харків-пас. – Покотіловка, ст.Слатино.

         Витрата дизельного палива по автомобілях склала за 2007 рік – 24,504 тонн (35,532тут), за 2008 рік – 33,93 тонн (49,198тут). Збільшення  витрат склало  - 9,426 тонн (13,666тут). Пробіг склав за 2007 рік –  104432 км., за 2008 рік –  164479 км.Збільшення пробігу склало  - 60047 км у зв'язку з введенням в експлуатацію нового автомобіля ЗІЛ-531МЕ.  Автомобілі були задіяні для підвезення ГСМ з складу НХ на базу Основянської КМС №39 і з складу КМС №39 на місця виконання колійних робіт, а також для підвезення запчастин, інструменту, матеріалів, людей, продуктів харчування на ділянки робіт.

           Витрата бензину склалаи за 2007 рік – 29306,9 л ,                                                           за 2008 рік – 21066,8 л .Зменшення витрати склало – 8240,1 л

           Автотранспорт використовувався для оперативного керівництва виробництвом ремонтно-путніх робіт на перегонах Н.Баварія - Люботін, Краснополье-Пушкарноє, Амбари-Верінській завод, Кременчуг-Б/п 252 км, Харків-пас. – Покотіловка, ст.Слатино, підвезення ГСМ з складу НХ на базу ПМС і з складу ПМС на перегін, для підвезення запчастин, інструменту, матеріалів, людей, продуктів харчування.

           Витрата електроенергії (т. кВт/час)


                                                                    

 2007 р.

2008 р.

відхилення

план

Факт

план

факт

до плану

до 2007г.

234,71

318,967

308,31

310,628

+2,318

-8,339



          Збільшення відбулося через збільшення об'єму робіт електрокозлиних кранів на базі КМС.

  Витрата вугілля склала: за 2007 рік –  162,7 т, за 2008 рік –  110,1 т

            Зменшення витрат склало 52,6 т.

         За 2008 рік виручка від підсобно-допоміжної діяльності на розрахунковий рахунок склала 1125,2 тис. грн. при завданні 1990,0 тис. грн. або -864,8 тис. грн., що складає 56,5 %.

           Завдання по виплаті заробітної платні власними силами за 2008 рік склало 312,0 тис. грн. Фактично виплатили 671,2 тис. грн. або +359,2 тис. грн., що складає 215,1%.

         Фактичний дохід від реклами за 2008 рік склав 5,8 тис. грн. з ПДВ.

          Залишок ТМЦ за станом на 1.01.2009 роки склав 6729,3 тис. грн. при плановому завданні 6830,7 тис. грн., що складають 98,5% або  -101,4 тис. грн.

             

        На 1.01.09г. дебіторська заборгованість складає 26,0 тис. грн., в т.ч.:

- заборгованість по лікарняних листах – 26,0 тис. грн.

        Кредиторська заборгованість – за товари, роботи, послуги – на 1.01.09г. складають 233,4 тис. грн.,  у тому числі:

- за каналізацію «Харьковкоммуночиствод» 2,7 тис. грн.

- за мобільний зв'язок – 0,1 тис. грн.

- за реновацію за договором Загін № 36 гос.спец.службы – 230,6 тис. грн.

        План по відвантаженню металолому за 2008 рік склав 1215,0 тонн. Фактичне виконання 1265,35 т, що складає  104,1% або +50,35 т. Металолом відвантажується за договорами служби колії. Розрахунки проводяться по авізо.

        Проводиться робота по підбору і розстановці кадрів на підприємстві.  Розроблений графік заміни практиків шляхом навчання. Є перспективні фахівці. Наявність вакансій щомісячно прямує в Червонозаводській центр зайнятості.

       За  2008 рік  допущено 26 випадків порушення трудової дисципліни. З них - оголошена догана за невиконання посадових обов'язків. – 3 чіл. (інженери ПС № 087: Тимошенко М.А., Сологуб А.Ю. і інженер ПТО Яковенко )С.В., позбавлені премії 20 чоловік,   допущено випадків прогулів – 3 чіл.  Пияцтва на робочому місці, розкрадань, правопорушень  і економічних злочинів на підприємстві не було.

Допущені випадки порушень трудової дисципліни розбираються на оперативних нарадах  і робочих зборах.

Використовування фахівців згідно штатного розкладу.

       За станом на 01.01.2009г. є 6 вакансій: інженер вагона-путеизмерителя №  238, інженер дорожньої лабораторії рейкової дефектоскопії, налагоджує дорожньої лабораторії рейкової дефектоскопії, начальник геофізичної станції, начальник путеобследовательской станції, сторож. Вакансії збільшилися за рахунок звільнень на пенсію по віку. Провідні професії  (монтер шляху, машиніст) укомплектовані повністю.    

       Укомплектованість кадрами на 01.01.2009 г.:

                                             план            факт

Всього працюючих

216

210

 







 







 

У тому числі виробники робіт

2

2

 

майстри

12

12

 

бригадири звільнені

12

12

 

монтери шляху

51

51 + 7 срочн.=58

 

маш-сты тяж пут.машин

17

17

 

Всего прийнято з початку року



8

 

 в т. ч монтери шляху



8

 

       маш-сты тяж пут машин





 

Всего звільнено з початку року



6

 

 у тому числі монтери шляху



4

 

       маш-сты тяж.пут.машин



2

 

Из числа звільнених:





 

за власним бажанням



1

 

на пенсію по віку



2

 

переміщення в др.трансп.предп.



2

 

за угодою сторін



1

 

Вакансії:     - 6 чоловік:інженер ПС-238, інженер дор.лаборатории рейкової дефектоскопії, налагоджує дор.лаборатории рейкової дефектоскопії, начальник геофізичної станції, начальник путеобследовательской станції, сторож.

    На 01.01. 2009 рік в обліковому складі полягає 2 виконроби  і 12 майстрів, серед яких 1 жінка, з них: 7 фахівців, 4 мл. фахівців і один практик, який навчається в УкрГАЖДТ на 3 курсі.



       Майстри і командири середньої ланки є першими помічниками керівництва підприємства по виконанню виробничих завдань і грають важливу роль в підвищенні ефективності  виробництва.

          На 01. 01.2009 роки в Основянськой ПМС №39 працюють 5 молодих фахівців з них: 2006 рік випуску – Солонинченко С.М. – майстер цеху важких путніх машин, Вериженко А.С. – майстер по ремонту верхньої будови шляху, 2007 рік випуску - Винниченко Р.В. – налагоджувальник колійних машин і механізмів , 2008 рік випуску - Шаповал Ю.В. слюсар-ремонтник, Свідко О.В.- технік ПТО.

Стажування молодих фахівців проводяться згідно наказів і особистих планів. Три молодих фахівця: Солонинченко С.М.,  Вериженко А.С. і Свидко О.В.. вже встигли проявити себе в роботі і були призначені на вищі посади. Решта молодих фахівців так само є перспективними працівниками.

          На підприємстві постійно здійснюється підготовка кадрів масових професій.

        За 2008 рік підготовлено  51чоловік.

Індивідуального навчання –49 чоловік, у тому числі :

- монтери колії-  44 чоловіка;

- слюсарі-ремонтники – 5 чоловік.;

В Харківській тех.школі   стропальник – 2 чоловіка.

           Підвищення кваліфікаціїпройшли92 чоловіка.

На курсах цільового призначення навчалися  44    монтера колії .

Професійні курси на підприємстві пройшли-16 чоловік, в тому рахунку:

-          монтери колії  – 10 чоловік,

-          укладач потягів – 6 чоловік.

Курси в учбово-курсовому  комбінаті – 3 чоловіка, у тому числі :

-    слюсар механосборочных робіт – 1 чоловік,  електрогазозварник – 2 чоловіка.

Навчання на робочих місцях пройшли 29 чоловік.

              За 2008 рік питанням безпеки руху потягів і автотранспорту, стану трудової дисципліни на підприємстві надавалася велика увага.

          На протязі 2008  року, як і за  аналогічний  період 2007 року інцидентів і порушень в роботі потягу і маневрового тепловізу на підприємстві не допущено.

          Випадків передержки «вікон» або невчасного відкриття перегону   працівниками КМС-39 не допущено.

          За 2008 рік, як і за аналогічний період 2007 року, випадків дорожньо-транспортних подій або порушень правил дорожнього руху водіями автотранспорту Основянськой КМС-39 не зафіксовано.

          Протягом 2008г.  під час проведення перевірок  в день безпеки керівництвом підприємства, керівництвом служби шляху, апаратом РБ виявлялися  недоліки  по технічному стану автотракторної техніки, веденню документації, невчасного ознайомлення водіїв  з інструкціями, не дотриманням режиму праці і відпочинку, відсутністю розпису за отриманий інструктаж. Зауваження усувалися, винні притягувалися до відповідальності.

На ланкозбиральній базі утримується   - 9  стрілочних переводів, на дерев'яних – 11 стр.переводів і 10,7 км шляхів бази, які укладені на залізобетонних шпалах Р-65.

В травні місяці є укладений на місці того, що демонтується в 2002 році, стрілочний переклад №15 і  планується укладання 4-х шляхів для складування рельсо-шпальної решітки.

Незадовільний стан стрілочних перекладів №3 №4 №6 – через які проводиться маневрова  робота станції Основа ( подача-прибирання вагонів на прилеглі підприємства: ЕЧ, ЖБК, нафтобаза і ін.) і № 13 №20 – експлуатуються на дерев'яних брусах..

В лютому місяці 2008 року під головуванням зам.начальника Ковтуненко В.М. проведений позачерговий комісійний огляд колій і стрілочних перекладів  ланкозбиральної бази КМС-39.

В квітні місяці 2008 року під головуванням виконроба бази Байдаева А.К. проведений весняний комісійний огляд шляху і стрілочних перекладів  зланкозбиральної бази КМС-39.

          На протязі 2008 року апаратом УРБ-2, службою колії, керівництвом КМС-39 проводилися перевірки стану шляхів і стрілочних перекладів ланкозбиральної бази, якості збірки і реновації колійної  решітки. По виявлених зауваженнях проводилися розбори, зауваження усувалися, винні притягувалися до відповідальності (виконроб Байдаєв А.К і бригадир Дудченко А.Н. ) . 

     На ланкозбиральній базі КМС-39 є розташовані три підкранових колії:   стенд розбирання п/р - протяжність 400 м

             стенд збірки п/р   - протяжність 510 м

               стенд реновації п/р- протяжність 478 м

    Підкрановий шлях на стенді розбирання п/р укладений на залізобетонних полушпалках в 2003 році.

    Підкрановий шлях на стенді збірки п/р - 300 м - експлуатується на  залізобетонних полушпалках, укладених в 2004 році, 210 м шляху експлуатується на дерев'яних полушпалках, де в окремих місцях  є кущі з 4-5 непридатних дерев'яних шпал.

    Вузькими місцями,які потребують заміни .або капітального ремонту,є:

            - стрілочні переклади № 12 № 13 № 20  і  ті, які експлуатуються на дерев'яних шпалах;

            - підкранові колії, які експлуатуються на дерев'яних шпалах (стенд реновації  і 210 м стенду збірки);

- електрокозлові крани на ланкозбиральній базі.
                

           

           

           

             5. Динаміка основних техніко-економічних показників
Основним джерелом інформації для аналізу фінансового стану підприємства є бухгалтерський Баланс підприємства форма № 1 (Додаток В, Л,У). Разом із балансом джерелом даних для аналізу є така річна звітність: Звіт про фінансові результати форма № 2 (Додаток Г, М, Ф), Звіт про рух грошових коштів форма № 3 (Додаток Д, Н, Х) та Примітки до фінансових звітів форма № 5 (Додаток Е, П, Ц).

Для більш детального ознайомлення з підприємством розглянемо показники, які характеризують його господарську діяльність, наведені в табл.

Таблиця 1 - Основні техніко-економічні показники 

Основянської КМС № 39 ПЗ 2006 – 2008 роки.



п/п

Показники

2006р.

2007р.

2008р.

Відхилення до базисного періоду

2007р.

2008р.

1

2

3

4

5

6

7

Абсолютні показники

1

Обсяг виробництва продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

60872.3

119314.9

82533.0

58442.6

21660.7

2

Обєм ресурсів підприємства, тис.грн.:

23392.1

56223.9

97964.5

32831.8

74572.4

Необоротні активи

11678.6

33425.8

73623.7

21747.2

61945.1

Оборотні активи



11713.5

22798.1

24340.8

11084.6

12627.3

3

Залишкова вартість основних засобів на кінець року, тис.грн.

11678.1

33109.3

73609.4

21431.2

61931.3

4

Залишкова вартість основних засобів на початок року, тис.грн.

12548.5

11678.1

33109.3

-870.4

20560.8

5

Первісна вартість основних засобів, тис.грн.

24710.0

106847.9

1222008.2

82137.9

1197298.2

6

Знос основних засобів, тис.грн.

13031.9

73738.6

1148398.8

60706.7

1074660.2

Продовження табл.1



п/п

Показники

2006р.

2007р.

2008р.

Відхилення до базисного періоду

2007р.

2008р.

1

2

3

4

5

6

7

7

Залишкова вартість основних засобів, що вибули, тис.грн

0

534,3

26,9

534,3

26,9

8

Поступило основних засобів, тис.грн.

553,5

14821,4

20657,6

14267,9

20104,1

9

Основні виробничі фонди, тис.грн.

11678.1

33109.3

73609.4

21431.2

61931.3

10

Виробничі запаси, тис.грн.

3959.9

10358.8

6729.3

6398.9

2769.4

11

Незавершене виробництво,тис.грн.

0

0

0

0

0

12

Малоцінні швидкозношуючі предмети, тис.грн.

0

0

0

0

0

13

Готова продукція, тис.грн.

7747.3

12956.7

17564.4

5209.4

9817.1

14

Товари, тис.грн.

1.1

1.0

0.8

-0.1

-0.3

15

Дебіторська заборгованість, тис.грн.

0

18.9

26.4

18.9

26.4

16

Грошові активи, тис. грн.

5.2

262.7

0.2

257.5

-5.0

17

Інші оборотні активи, тис.грн.

0

0

19,7

0

19,7

18

Вартість активів підприємства, тис.грн.

23397,8

56240,7

97985,4

32842,9

74587,6

19

Чистий прибуток, тис.грн.

484,6

940,1

142,0

455,5

-342,6

20

Валовий прибуток, тис.грн.

-763,9

116,2

-1707,7

880,1

-943,8

21

Операційний прибуток, тис.грн.

1248,5

823,9

1849,7

-424,6

601,2

22

Чисельність звільнених, чол.

5

11

6

6

1

23

Чисельність прийнятих, чол.

7

9

8

2

1

24

Середньоспискова  чисельність працівників, чол.

202

208

210

6

8

Продовження табл.1



п/п

Показники

2006р.

2007р.

2008р.

Відхилення до базисного періоду

2007р.

2008р.

1

2

3

4

5

6

7

25

Короткострокові пасиви, тис.грн.

6740,6

30088,0

47515,9

23347,4

40775,3

26

Власний капітал, тис.грн.

16481,6

25921,2

50151,0

9439,6

33669,4

27

Позичений капітал, тис.грн.

6916.20

30319.5

47834.4

23403.3

40918.2

28

Забезпечення наступних витрат і платежів

175,6

228,1

314,2

52,5

138,6

29

Валюта баланса, тис.грн.

23397,8

56240,7

97985,4

32842,9

74587,6

30

Загальна сума витрат, тис.грн.

66664,6

125112,4

92226,6

58447,8

25562,0

Відносні показники

1

Фондовіддача, тис.грн./тис.грн.

6,26

4,32

1,35

-1,94

-4,91

2

Фондоємність, тис.грн./тис.грн.

0.16

0.23

0.74

0.07

0.58

3

Коефіцієнт придатності,%

47.26

30.99

6.02

-16.27

-41.24

4

К-т зносу, %

52,73

69,01

93,97

16,28

41,24

5

К – т вибуття, %

0

1.61

0.04

1.61

0.04

6

К-т відновлення, %

4.74

44.77

28.06

40.03

23.32

7

К-т реальної вартості майна, %

66.83

85.22

96.21

18.39

29.38

8

К-т плинності персоналу, %

2,48

5,29

2,86

2,81

0,38

9

Оборот робочої сили по прийому, %

3,47

4,33

3,81

0,86

0,34

10

Оборот робочої сили по звільненню, %

2,48

5,29

2,86

2,81

0,38

11

К-т автономії, %

70.44

46.09

51.18

-24.35

-19.26

12

К-т фінансової залежності, %

29.56

53.91

48.82

24.35

19.26

13

К-т фінансового ризику, %

41,96

116,96

95,38

75,0

53,42

Продовження табл.1



п/п

Показники

2006р.

2007р.

2008р.

Відхилення до базисного періоду

2007р.

2008р.

1

2

3

4

5

6

7

14

К-т поточної ліквідності

1,74

0,76

0,51

-0,98

-1,23

15

К-т швидкої ліквідності

1,12

0,41

0,36

-0,71

-0,76

16

К-т абсолютної ліквідності

0

0,01

0

0,01

0

17

К-т рентабельності поточних витрат, %

0,72

0,75

0,15

0,03

-0,57

18

К-т валового прибутку, %

-0,01

0

-0,02

0,01

-0,01

19

К-т операційного прибутку, %

0,02

0,01

0,02

-0,01

0

20

К-т чистого прибутку, %

0,01

0,01

0,01

0

0



Таблиця подана в розрізі двух частин: одна з них складається із вихідних даних, тобто абсолютні показники, а друга – з основних техніко-економічних показників, розрахованих на підставі даних першої частини.

З першої частини таблиці спостерігається ріст:

- обсягу виробництва продукції (товарів, робіт, послуг) в порівнянні до базисного періоду (2006 року) в 2007 році на 846,4 тис.грн., в 2008 році на 3814,9 тис. грн.;

- загального обєму ресурсів підприємства в 2007 році на 32831.8 тис. грн, в 2008 році на 74572.4 тис. грн., за рахунок збільшення суми  необоротних активів в 2007 році на 21747,2 тис. грн., в 2008 році на 61945,1 тис. грн., оборотних активів в 2007 році на 11084,6 тис. грн, в 2008 році на 12627,3 тис. грн.;

- первісної вартості основних засобів в 2007 році на 82137,9 тис. грн., в 2008 році на 1197298,2 тис. грн.,  і залишкової вартості основних засобів в 2007 році на 60706,7 тис. грн., в 2008 році на 1074660,2 тис. грн., за рахунок того, що в 2007 та 2008 роках проводилась єкспертна дооцінка основних засобів;

- збільшення оборотних активів в 2007 році в порівнянні з 2006 роком відбулося за рахунок збільшення суми виробничих запасів на 6398,9 тис. грн.,  готової продукції на 4409,4 тис. грн., росту дебіторської заборгованості на 18,9 тис. грн. та грошових активів на 257,5 тис. грн. Поряд з цим відмічено зниження  товарів на 0,1 тис. грн. А в 2008 році в порівнянні з 2006 роком ріст оборотних активів відбувся  за рахунок збільшення суми виробничих запасів на 2769,4 тис. грн., готової продукції на 9817,1 тис. грн.,  дебіторської заборгованості на 26,4 тис. грн., інших оборотних активів на 19,7 тис. грн. Поряд з цим відмічено зниження  товарів на 0,3 тис. грн та грошових коштів  на 5,0 тис. грн. З цього слід зробити висновок, що ріст грошових коштів та виробничих запасів являється позитивною тенденцією.

За даними таблиці 1.1 видно, що діяльність Основянської КМС № 39 в 2006-2008 рр. прибуткова.  Однак сума чистого прибутку в 2007 році в порівнянні з 2006 роком збільшилась на 455,5 тис.грн., а в 2008 році в порівнянні з 2006 роком знизилась на 342,6 тис.грн., а в порівнянні з 2007 роком знизилась на 798,1 тис.грн. Така непостійність суми прибутку безпосередньо пов’язана з специфікою діяльності підприємства.

На підприємстві за останні роки (2002-2007) кількість працівників збільшилася на 60,9 %, або на 84 чоловіки, в тому числі в заготівельній діяльності кількість працівників збільшилася на 69 чол., в галузі тваринництва - на 2 чол., в промисловому виробництві - на 13 чол. Додаткові робочі місця створені завдяки збільшенню обсягів зерна та введенню в дію допоміжних цехів: пекарні, цехів по виробництву макаронних виробів, крупи, соняшникової олії, ремонтно-будівельної дільниці, розширенню транспортної дільниці та підсобного господарства.

В другій частині таблиці представлені відносні показники, які характеризують діяльність підприємства та його фінансовий стан.

Перші шість показників характеризують ефективність використання основних засобів. Як видно з таблиці 1.1,  відбувається зниження фондовіддачі, так в 2007 році в порівнянні з 2006 роком на 1,94 тис. грн./ тис. грн., а в 2008 році відповідно на 4,91 тис. грн./тис. грн. Це свідчить про те, що в 2007 та 2008 роках на одну гривню вартості основних виробничих засобів зменьшився обєм робіт.  Це виникло в наслідок того, що при зростанні фактичних обсягів виробництва в 2007 році на 58442,6 тис. грн., а в 2008 році на 21660,7 тис. грн., значно підвищилась вартість основних виробничіх фондів в 2007 за рахунок надходження вагонів на 14267,9 тис. грн. та дооцінки  на 8492,5 тис. грн., в 2008 році за рахунок надходження вагонів, укладального крану на 20104,1 тис. грн. та дооцінки  на 24201,9 тис. грн.
Збільшення фондоємності в 2007 році в порівнянні з 2006 роком на 0,07 тис. грн./ тис. грн. та в 2008 році відповідно на 0,58 тис. грн./ тис. грн. показує, що збільшилась частина основних виробничих засобів на одну гривню виконаних робіт.

Коефіцієнт придатності характеризує, яка частина основних засобів придатна для експлуатації. Так, в 2007 та 2008 роках в порівнянні з 2006 роком   даний коефіцієнт знизився відповідно на 16,27 % та 41,24 %, це зумовлено збільшенням суми зносу основних засобів. Нормативне значення даного показника повинно не перевищувати 50%. В даному випадку коефіцієнт придатності не перевищує нормативне значення.

Коефіцієнт вибуття характеризує, яка частина основних засобів , що вибули в загальній сумі основних засобів. Так, в 2006 році основні засоби не вибували, а в 2007 та 2008 роках в порівнянні з 2006 роком   даний коефіцієнт виріс відповідно на 1,61 % та 0,04 %.

Поступлення основних засобів в 2006 році незначні 553,5 тис. грн. в порівнянні з загальною сумою основних засобів, а тому і коефіцієнт відновлення не сягає нормативу і складає 4,74%. Поступлення основних засобів в 2007 та 2008 роках значні відповідно  14821,4 тис. грн., 20657,6 тис. грн. в порівнянні з загальною сумою основних засобів, а тому і коефіцієнт відновлення сягає нормативу та складає відповідно 44,77%, 28,06%. Нормативне значення для коефіцієнта відновлення повинно перевищувати 10%.

Важливим показником характеристики майнового стану підприємства є коефіцієнт реальної вартості майна, який показує, яку частку у вартості майна становлять засоби виробництва. З таблиці 1.1 видно, що даний коефіцієнт збільшується як в 2007 році, так і в 2008 в порівнянні з 2006 роком відповідно на 18,39% та на 29,38%. Отже, підприємство більше ніж на 50% забезпечує виробничий процес засобами виробництва.

Слідуючі три показника, наведені в таблиці 1.1, характеризують рух персоналу на підприємстві. Спостерігається динаміка росту плинності персоналу в 2007 році на 2,81% , в 2008 році на 0,38%, росту обороту робочої сили по прийому в 2007 році на 0,86%, в 2008 році на 0,34% та росту обороту робочої сили по звільненню в 2007 році на 2,81%, в 2008 році на 0,38% в порівнянні з 2006 роком. Незначні зміни руху персоналу на підприємстві     впливають на його господарську діяльність.

Структура джерел фінансових ресурсів характеризується трьома показниками:

-                     коефіцієнтом фінансової незалежності (коефіцієнт автономії), який показує відношення власного капіталу до загального капіталу;

-                     коефіцієнт фінансової залежності, який характеризує частку боргу у загальному капіталі; 

-                     коефіцієнт фінансового ризику (плече фінансового важеля), який показує відношення позикового капіталу до власного.

З таблиці 1.1 видно, що по даних показниках  за три роки (2006, 2007, 2008)  коефіцієнт автономії показує, що власний капітал становить в 2006 році – 70.44%, в 2007 році – 46.09%, в 2008 році – 51.18% до загального капіталу. Позиковий капітал становить третю частину  в 2006 році і половину в 2007-2008 роках від власного капіталу, про що говорить коефіцієнт фінансового ризику.

Далі в таблиці наведені показники, що характеризують ліквідність та платоспроможність підприємства.

Розрахунок цих показників показав, що оборотні активи знаходяться в вільному розпорядженні підприємства і повністю покривають короткострокові зобов’язання в 2006 році, і не покривають в 2007-2008 роках у зв,язку з тим , що  виросла кредиторська заборгованість Основянської КМС №39 за товарно-матеріальні цінності перед Південною залізницею.

Ефективність формування та використання прибутку підприємства можна охарактеризувати за допомогою системи таких коефіцієнтів:

- коефіцієнт рентабельності поточних витрат  показує   скільки прибутку припадає на  1 гривню витрат;

- коефіцієнт дохідності авансових вкладень характеризує, скільки прибутку припадає на 1 гривню, вкладену в основні засоби;

- коефіцієнт валового прибутку показує щодо ефективності використання матеріальних ресурсів та робочої сили у виробничо-комерційному процесі;

- коефіцієнт операційного прибутку характеризує, який прибуток від операційної діяльності на кожну гривню виручки має підприємство. В даному випадку коефіцієнт низький і показує, що виручка зростає повільніше, ніж операційні витрати;

- коефіцієнт чистого прибутку є узагальнюючим показником роботи підприємства, тому що порівнює   чистий дохід підприємства та виручку.

В результаті аналізу даних показників можно зробити висновок про те, що динаміка даних коефіцієнтів стабільно низька, це пояснюється специфікою роботи підприємства – в основну діяльність (модернізація, капітальний ремонт та поточне утримання головних колій Південної залізниці) не закладаеться рентабельність. Залізниця фінансує Основянську КМС № 39 по фактичним затратам. Прибуток отримується лише при здійсненні підсобно-допоміжній діяльності.

Детально розглянувши організаційно-економічну та фінансову характеристику Основянської КМС № 39 можемо зазначити, що дане підприємство має сприятливі економічні та організаційні умови, але воно повністю залежить від державного власника – Південної залізниці.



1. Сочинение Мой любимый роман - Мастер и Маргарита Михаила Булгакова
2. Курсовая на тему Производные изоксанолы получение свойства и применение
3. Реферат Вахтмейстер, Ханс
4. Топик Иностранцы в Германии
5. Научная работа на тему Эволюция дуэльного кодекса в произведениях писателей XIX века А С Пуш
6. Реферат Расходы бюджета различных уровней
7. Реферат на тему Проблема происхождения и эволюции человека
8. Реферат на тему Северные монастыри России Кирилло-Белозерский Успенский монастырь
9. Реферат История консервирование продуктов
10. Курсовая Анализ свойств документа