Реферат

Реферат Традиційні та новітні методики фінансової діагностики підприємства

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024





Зміст

Вступ

1.           Сутність та завдання фінансової діагностики підприємства…………5-10

2.           Традиційні та новітні методики фінансової діагностики підприємства……………………………………………………………11-26

3.           Удосконалення інструментарію діагностики фінансового стану підприємства……………………………………………………………27-29

Висновки

Список використаних джерел


Вступ


Актуальність теми курсової роботи зумовлена нагальною потребою удосконалення методичних підходів до фінансової діагностики підприємств, оскільки більшість методик є не апробованими та неадаптованими до сучасних умов.

Щоб підприємство ефективно функціонувало  в сучасних умовах, керівничому персоналу необхідно перш за все вміти реально оцінювати фінансовий стан як свого так і існуючих потенційних конкурентів.

Розробкою  методів фінансової діагностики займались Дюпон де Немур, Шеремет А.Д,  Недосекін О.А.


Розповсюджений у вітчизняній теорії і практиці традиційний підхід до фінансової діагностики розглянуто у працях О. Бандурки, М. Білик, В. Ковалева, Л. Лахтіонової, Л. Лігоненко,  В. Мец, О. Павловської

Прогресивні підходи до інформаційного забезпечення управлінських рішень та діагностики  фінансового стану підприємств досліджуються у працях В. Галасюка, І. Зятковського, В. Корнєєва,  Л. Костирко, О. Мендрула, О. Островської, С. Науменкової, О. Терещенка, А. Турила, М. Чумаченка.

Об’єктом дослідження курсової роботи є  виробничо-фінансовий стан підприємства. 

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та прикладні аспекти проведення фінансової діагностики діяльності підприємства.. 

Мета курсової роботи полягає у систематизації інформації щодо місця діагностики фінансового стану підприємства в системі контролінгу та удосконаленні методичних підходів до фінансової діагностики.

 Основні завдання дослідження:

-                розмежувати категорії «діагностика», «моніторинг», «аналіз»;

-                визначити основних користувачів інформації про фінансовий стан підприємства;

-                проаналізувати традиційні методи фінансової діагностики;

-                проаналізувати новітні методики;

-                проаналізувати фінансовий стан окремого підприємства;

-                визначити напрямки покращення роботи досліджуваного підприємства

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою курсової роботи є фундаментальні положення фінансової науки. Для вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи: дедуктивний – для дослідження інституційних аспектів фінансової діагностики та обґрунтування місця діагностики фінансового стану в системі контролінгу; емпірично-статистичні методи – у процесі аналізу переваг та недоліків різних методичних підходів до фінансової діагностики; економетричні методи.


1.
Сутн
і
сть
та завдання фінансової діагностики підприємства


Слово "діагностика" походить від слова "діагноз", у перекладі з грецької означає "розпізнавання, визначення". У підручнику "Антикризове управління" за редакцією Е.М. Короткова під діагностикою розуміють процесс оцінки на основі комплексу методологічних прийомів стану об'єкта, предмета, явища чи процессу управління, що дає змогу виявити в них слабкі ланки та "вузькі місця". Г.О. Швиданенко визначає діагностику як процес розпізнавання і визначення негативних (кризових) явищ у діяльності підприємства на основі помічених локальних змін, установлених залежностей, а також особливо помітних явищ поточної діяльності підприємства [2, с.6].

В економічній енциклопедії економічна діагностика підприємства трактується як аналіз і оцінка економічних показників роботи підприємства на підставі вивчення окремих результатів, повної інформації з метою виявлення резервів та з'ясування перспектив його розвитку й наслідків поточних управлінських рішень [3, с.419]. Л.О. Лігоненко розуміє діагностику не тільки як дослідження минулого та теперішнього стану підприємства, а й передбачення ймовірного розвитку ситуації у внутрішньому та зовнішньому оточенні, а її наслідком є обґрунтування заходів щодо удосконалення системи управління, фінансового оздоровлення підприємства та зростання його ринкової привабливості [4, c.98].

На нашу думку, фінансова діагностика підприємства – це процес оцінки стану об'єкта, його ліквідності та платоспроможності за допомогою методики експрес-аналізу і поглибленого аналізу, що дасть змогу виявити проблеми фінансового стану підприємства, причини їх виникнення та визначити методи покращення ситуації. Фінансова діагностика є одним з найвагоміших напрямків визначення стану підприємства, особливо у кризовий період.

Основним завданням діагностики фінансового стану є проведення

комплексного аналізу, що забезпечить задоволення потреб як внутрішніх, такі зовнішніх користувачів.

Процес здійснення діагностики фінансового стану передбачає використання різних методів, прийомів, концепцій, але основою цього процесу є фінансово-економічний аналіз. Часто поняття "діагностика" і "аналіз" ототожнюються. Вони дійсно схожі, взаємопов'язані, але відомі деякі відміннос ті. Діагностика – це повна система, яка включає методологічні основи економічного аналізу, господарського обліку, різноманітні концепції, підходи та механізми встановлення слабких сторін підприємства. А аналіз передбачає розгляд, вивчення будь-чого через розкладання, конкретизацію об'єкта на складові, тобто – це більш вужче поняття. Аналіз, зокрема фінансовий, є тим основним методологічним прийомом, на якому базується система діагностики фінансового стану підприємства. Фінансово-економічний аналіз стану підприємства – це комплексне вивчення особливостей його функціонування для об'єктивної оцінки досягнутих фінансових результатів і виявлення напрямків подальшого підвищення прибутку з одночасним забезпеченням достатнього рівня ліквідності [2, с. 7].

Важливо виокремити та відрізняти таке поняття як моніторинг. Моніторинг фінансової діяльності – постійне спостереження за найважливішими поточними результатами фінансової діяльності підприємства в умовах постійної зміни умов фінансового ринку.

Метою діагностики є інформаційне забезпечення управлінських рішень на основі оцінки майбутньої спроможності підприємства генерувати грошові потоки, отримувати прибуток та створювати додану вартість, а також виявлення слабких сторін чи додаткових можливостей. Для реалізації цієї мети фінансова діагностика виконує такі основні функції:

·  зменшення інформаційної асиметрії між особами, відповідальними за прийняття фінансових рішень та об’єктом управління;

·  прогнозування фінансового стану;

·     ідентифікація чинників, що впливають (чи вплинули) на покращення чи погіршення фінансових параметрів суб’єкта господарювання.

Найважливішими користувачами результатів внутрішньої діагностики є керівництво підприємства, менеджмент лінійних підрозділів, власники крупних пакетів корпоративних прав.Адресатами зовнішньої діагностики здебільшого є потенційні інвестори, акціонери, кредитори, органи державної влади, а також менеджмент підприємства. Зовнішня діагностика є інструментом зменшення інформаційної асиметрії між підприємством, яке є об’єктом вкладення капіталу та капіталодавцями.

В економічному діагностуванні прогноз дуже часто дає змогу уточнити діагноз, скоригувати його, адже передбачення траєкторії розвитку аналізованого об'єкта дає змогу краще зрозуміти наявний стан. У зв'язку з цим можна запропонувати такий порядок проведення діагностики фінансового стану підприємства:

● визначення мети та предмету діагностики;

● вибір якісних та кількісних показників для діагностування, критеріїв їх оцінки;

● формування інформаційної бази діагностичного дослідження;

● проведення аналітичних, техніко-економічних та математичних розрахунків, факторного аналізу;

● виявлення стану досліджуваного процесу (об'єкта) та симптомів кризових явищ, загальних тенденцій фінансово-економічного розвитку об'єкта;

● узагальнення результатів діагностування фінансового стану підприємства, підготовка антикризової програми;

● розроблення прогнозу розвитку об'єкта і послідовності управлінських рішень для його реалізації.

Проведення діагностики повинно базуватися на загальноприйнятих

принципах, найважливішими з яких вважаються:

своєчасність – діагностику необхідно проводити до створення кризової ситуації, появи перших ознак банкрутства, враховувати динамічність діяльності підприємства;

комплексність – окремі явища і процеси доцільно досліджувати в комплексі з усіма іншими взаємопов'язаними явищами, чинниками, цілями;

науковість – діагностика має за підґрунтя науково-обґрунтовані принципи, поняття, категорії, закономірності, застосування методології та методів дослідження;

автентичність – процес діагностування базується на первинній, достовірній інформації;

точність – відповідність реальним фактам, цілям і вимогам, які ставляться до процесу діагностування;

об'єктивність – діагностика має здійснюватися за наперед розробленою програмою дослідження, за чітко визначеними базовими параметрами з мінімальним впливом фактора суб'єктивізму; у процесі діагностики необхідно використовувати тільки реальні факти, методи та заходи, щоб знизити рівень неточних оцінок;

ефективність – здійснюючи діагностику підприємства, потрібно постійно порівнювати позитивні і негативні наслідки її проведення і витрати, які пов'язані з цим процесом.

Діагностику фінансового стану підприємства рекомендується проводити у двох виглядах:

● експрес-діагностика фінансового стану підприємства;

● поглиблена діагностика фінансового стану підприємства.

Ці види діагностики забезпечують комплексний аналіз фінансового

стану підприємства

Роль фінансової діагностики у зменшенні інформаційної асиметрії, а також визначальне місце інформаційного забезпечення в системі функцій контролінгу дозволяють віднести фінансову діагностику до числа ключових функціональних інструментів контролінгу. Результати діагностики слугують інформаційною підтримкою прийняття управлінських рішень в галузі фінансового та комерційного кредитування, інвестування, аквізицій, реорганізації, диверсифікації діяльності. Під контролінгом слід розуміти систему інформаційної підтримки управлінських рішень на основі використання сукупності методів та процедур з фінансової діагностики, методичного та консультаційного забезпечення, а також щодо координації планування, обліку, контролю та ризик-менеджменту.

Ефективна фінансова діагностика забезпечується в результаті побудови системи рейтингової оцінки підприємств. Рейтинг слід інтерпретувати як інструмент оцінки довіри до компаній, завдяки якому можна зменшити ціну залучення капіталу та підвищити ринкову капіталізацію підприємств. На великих підприємствах управління рейтингом належить до числа важливих завдань служби фінансового контролінгу, до компетенції яких належить інформаційно-комунікаційна політика.

У процесі фінансового діагностування також вивчається:

● можливість отримання короткострокових та довгострокових кредитів;

● можливість використання альтернативних фінансових стратегій;

● величина капіталу підприємства, його структура порівняно з галузевими по казниками та показниками конкурентів;

● структура та величина податків;

● робота з власниками майна підприємства, інвесторами та акціонерами;

● ефективність контролю за витратами;

● ефективність еккаунтинга.

Фінансові результати діяльності підприємства відображають мету підприємства взагалі, її доходність і є вирішальними для підприємства.

Отже взагалі можна сказати, що ефективність виробничої, інвестиційної та фінансової діяльності фірми чи організації, чи підприємства відображається у фінансовому результаті.

Досвід переконує, що для підтримки фінансової стійкості і розвитку

підприємства необхідна постійна системна діагностика його фінансового стану на основі фінансово-економічного аналізу його діяльності.

В традиційному розумінні фінансовий аналіз являє собою метод оцінки і прогнозування фінансового стану підприємств на основі його бухгалтерської звітності.

Основними задачами аналізу є:

- загальга оцінка фінансового стану та факторів його зміни;

-  вивчення відповідності між засобами та джерелами, раціональності їх
     
розміщення та ефективності використання;


- дотримання фінансової, розрахункової та кредитної дисципліни;

- визначення ліквідності та фінансової стійкості підприємства;

- довго- та короткострокове прогнозування стійкості фінансового стану.


2.Традиційні та новітні методики фінансової діагностики підприємства

Аналіз передового вітчизняного та закордонного досвіду переконує, що для підтримки фінансової стійкості і розвитку підприємства необхідна постійна системна діагностика його фінансового стану. Фінансова діагностика заснована на здійсненні внутрішнього аналізу фінансового стану підприємства, змістом якого є:

·        аналіз майнового стану підприємства;

·        аналіз фінансової стійкості та стабільності підприємства;

·        оцінка ділової активності підприємства;

·        аналіз динаміки прибутку та рентабельності підприємства;

·        наліз кредитоспроможності підприємства;

·        оцінка використаного майна та вкладеного капіталу;

·        аналіз власних фінансових ресурсів;

·        аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства;

·        аналіз самоокупності підприємства;

Основною ціллю фінансового аналізує є отримати найбільш інформативні параметри, що дають об’єктивну оцінку і точну картину фінансового стану підприємства, його прибутки та збитки, зміни в структурі активів та пасивів, в розрахунках з дебіторами та кредиторами.

Інформаційною базою для аналізу і оцінки фінансово-економічного стану підприємства є дані балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал.

Бухгалтерський баланс складається з активу та пасиву та свідчить про розподіл активів та пасивів у визначений період, а також про здійснення фінансування активів за допомогою власного та залученого капіталу.

Для загальної оцінки фінансового стану підприємства складають ущільнений (агрегований) баланс, у якому об'єднують у групи однорідні статті. При цьому скорочується число статей балансу, що підвищує його наочність і дозволяє порівнювати з балансами інших підприємств.
 

Для комплексного проведення фінансово-економічного аналізу діяльності підприємства слід розглянути методику та методи аналізу.

Серед основних методів фінансового аналізу можна виокремити:

·        горизонтальний аналіз;

·        вертикальний аналіз;

·        трендовий аналіз;

·        метод фінансових коефіцієнтів;

·        порівняльний аналіз;

·        факторний аналіз.

Горизонтальний аналіз (тимчасовий) має на увазі порівняння кожної показника звітності поточного періоду з попереднім періодом.

Вертикальний аналіз (структурний) передбачає визначення проценту впливу різних факторів на кінцевий фінансовий. Його ціллю є вияснення структури активів та пасивів на певну дату.

Горизонтальний і вертикальний аналіз взаємодіють один з одним, на їхній основі будується порівняльний аналітичний баланс. Він характеризує як структуру звітної бухгалтерської форми, так і динаміку окремих її показників.

Порівняльний аналіз існує як внутрішньогосподарське порівняння по окремих показниках фірми, дочірніх фірм, підрозділів, цехів, так і міжгосподарське порівняння даної фірми з показниками конкурентів, загальноекономічними даними.

Трендовий аналіз включає порівняння кожної позиції звітності з рядом попередніх періодів і визначення тренду, основної тенденції динаміки показника, очищеного від випадкового впливу та індивідуальних особливостей окремих періодів. За допомогою тренду формуються можливі значення показника в майбутньому, а відповідно, ведеться перспективний, прогнозний аналіз.

Факторний аналіз – це аналіз впливу окремих факторів на результативний показник за допомогою детермінованих або схоластичних способів дослідження. Факторний аналіз може бути як прямим так і оберненим (синтез), коли окремі показники з’єднуються в загальний показник.

Аналіз фінансових коефіцієнтів передбачає розрахування відносних даних звітності, визначення взаємозв’язку показників. При аналізі фінансових коефіцієнтів їх значення порівнюється з базисними величинами, а также вивчається їх динаміка за звітний період.

Особливістю фінансового діагностування є використання системи фінансових показників та коефіцієнтів. Окремі автори розглядають різні групи фінансових показників. Методика, запропонована А.Д. Шереметом та Р.С. Сайфуліним виділяє такі показники як абсолютні показники прибутку, відносні показники рентабельності, ефективності управління, ділової активності, ринкової стійкості, ліквідності, платоспроможності підприємства.

Групи і перелік показників


Рентабельність:

- рентабельність активів;

 - рентабельність власного капіталу;

- рентабельність продукції

 - рентабельність позичкового капіталу;

 




Рентабельність – один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва, здатність підприємства створювати необхідний прибуток в процесі своєї господарської діяльності.

Передусім виокремлюють рентабельність інвестованих ресурсів (капіталу) і рентабельність продукції. Рентабельність інвестованих ресурсів (капіталу) обчислюється в кількох модифікаціях: рентабельність активів, рентабельність власного капіталу, рентабельність акціонерного капіталу.

Коефіцієнт рентабельності активівра) характеризує ефективність використання всього наявного майна підприємства та обчислюється за формулою


Кра= чистий прибуток

        валюта балансу

Він виражає віддачу, що приходиться на гривню активів підприємства. Якщо показник більше 0,3, то ефективність використання майна висока, якщо менше 0,1 – низька.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталурвк) відображає ефективність використання активів, створених за рахунок власних коштів:

Крвк= чистий прибуток

          власний капітал
Величина власного капіталу береться за даними балансу підприємства. Вона дорівнює сумі активів за мінусом усіх боргових зобов’язань.

Коефіцієнт рентабельності  продажрп) показує, яку суму операційного прибутку одержує підприємство з кожного карбованця проданої продукції. Іншими словами, скільки залишається в підприємства після покриття собівартості продукції . Вона визначається за формулою:

Крп = чистий прибуток

           чиста виручка


Коефіцієнт рентабельності позичково капіталу  пк) відображає ефективність використання активів, наданих фірмі у позику:

Кпк= чистий прибуток

            позичковий капітал
Аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства. Аналіз здійснюється за допомогою коефіцієнтів оборотності.

Коефіцієнт оборотності оборотних активів — це показник кількості оборотів оборотних активів підприємства за певний період (переважно за рік), тобто
Коб =                              чиста виручка

                   середні залишки оборотних активів
Коефіцієнт оборотності готової продукції вказує на швидкість оборотності готової продукції. Ріст коефіцієнту означає підвищення попиту на продукцію.

Когп =   виручка від реалізації продукції

                 середня величина готової продукції
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості розраховується по сумі погашення дебіторської заборгованості, його ріст відображає зменшення продаж в кредит.

Кодз =                            чиста виручка

                                     середня за період дебіторська заборгованість
Термін погашення дебіторської заборгованості обчислюється за формулою:

tодз =  365

           Кодз

Коефіцієнт оборотності кредитної заборгованості вказує на розширення чи зниження кредиту, що надається підприємству. Ріст коефіцієнту означає прискорення виплати заборгованості підприємства, зниження – ріст покупок в кредит.

 Кодз =                            чиста виручка

                                     середня за період кредитна заборгованість

Термін погашення кредитної заборгованості обчислюється за формулою:

tокз =  365

           Кокз

Коефіцієнт оборотності власного капіталу означає активність засобів, якими ризикує акціонер. Ріст коефіцієнту означає підвищення рівню продаж.

Ковк =  чиста виручка

            власний капіталу
Аналіз фінансової стійкості (платоспроможності) підприємства здійснюється за даними балансу підприємства, характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості і незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування діяльності.


Коефіцієнт автономії  обчислюється діленням власного капіталу на підсумок балансу підприємства:

,               

де  — власний капітал підприємства;  — підсумок балансу (сума всіх джерел фінансування).

Якщо , то зростає ризик несплати боргів, а відтак і занепокоєння кредиторів. Збільшення значення коефіцієнта автономії зумовлює підвищення фінансової незалежності та зменшення ризику порушення фінансової стійкості підприємства.

Коефіцієнт забезпечення боргів () є модифікацією першого показника і визначається як співвідношення власного та залученого капіталу, тобто

,                  

де  — боргові зобов’язання підприємства (залучений капітал).

Нормальною вважають ситуацію, коли .


Коефіцієнт забезпеченості власним  капіталом:

Кзвз =    власний капітал

            оборотні активи

Нормальне обмеження для показника Кзвз≥ 0,1. Якщо показник менше норми, то це характеризує неплатоспроможність підприємства.

Коефіцієнт залежності:

Кзвз = позичковий капітал

     валюта балансу

За певних умов кредити вигідно брати. Тут проявляється ефект так званого фінансового важеля (лівериджу), який виражають через відношення заборгованості до власного капіталу. Коли плата за кредит є меншою за рентабельність активів з урахуванням оподаткування, збільшення заборгованості (збільшення відношення ) веде до зростання рентабельності власного капіталу. Отже, залучення кредиту у цьому випадку є фінансовим важелем (лівериджем) підвищення ефективності діяльності підприємства.

Платоспроможність підприємства, тобто його здатність вчасно розраховуватися з боргами, визначається за допомогою коефіцієнтів ліквідності. Вони показують, наскільки короткострокові зобов’язання покриваються ліквідними активами. А оскільки поточні активи мають різну ліквідність, то й обчислюється кілька коефіцієнтів ліквідності — загальної, термінової та абсолютної.

Коефіцієнт загальної ліквідності(покриття) () — це відношення поточних активів до поточних зобов’язань:

,               

де  — оборотні активи підприємства;  — короткострокова заборгованість підприємства.

Коефіцієнт покриття показує, скільки грошових одиниць оборотних засобів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових зобов'язань.

Критичне значення коефіцієнту покриття дорівнює 1.
Якщо , то платоспроможність підприємства вважається низькою.

Коефіцієнт термінової ліквідності () обчислюється як відношення оборотних активів високої (термінової) ліквідності (короткострокові фінансові вклади, дебіторська заборгованість) до короткострокових пасивів, тобто

,           

Він вказує, яку частину поточної заборгованості організація може  сплатити в найближчий період при умові погашення дебіторської заборгованості. Коли , то платоспроможність підприємства невисока.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності () — це відношення абсолютно ліквідних активів до короткострокових пасивів:

,        

де  — абсолютно ліквідні активи підприємства, до яких належать гроші та короткострокові фінансові вкладення (ліквідні цінні папери). Коефіцієнт вказує, яку частину короткострокових зобов’язань може покрити організація за рахунок наявних грошових фондів та короткострокових грошових вкладів.  Нормальною можна вважати ситуацію, коли kла≥0,2, що означає, що кожен день погашається 20% короткострокових зобов’язань.

Рівень ліквідності підприємства залежить від його прибутковості, але однозначний зв’язок між цими показниками простежується тільки в перспективному періоді. У перспективі висока прибутковість є передумовою належної ліквідності. У короткостроковому періоді такого прямого зв’язку немає. Підприємство з непоганою прибутковістю може мати низьку ліквідність унаслідок великих виплат власникам, ненадійності дебіторів тощо. Отже, забезпечення задовільної ліквідності потребує певних управлінських зусиль та оптимізації фінансово-економічних рішень.

Сьогодні західними спеціалістами (наприклад, J.О.Ноггіgаn) виділяється п'ять відносно самостійних підходів в становленні та розвитку систематизованого аналізу фінансової звітності (САФЗ). Очевидно, що такий підхід є достатньо умовним - в тій чи іншій мірі ці підходи перетинаються і взаємодіють один з одним.

Перший підхід пов'язаний з діяльністю так званої "школи емпіричних прагматиків", її представники - професійні аналітики, які працюючи в галузі аналізу кредитоспроможності компаній, намагалися обґрунтувати набір відносних показників, придатних для такого аналізу. Таким чином, їх мета полягала у відборі таких індикаторів, які могли б допомогти аналітику відповісти на питання: чи зможе компанія сплатити свої короткострокові зобов'язання.

Другий підхід зумовлений діяльністю "школи статистичного фінансового аналізу". Появу цієї школи пов'язують з роботою О. Уолла, присвяченою розрорбці критеріїв кредитоспроможності. Основна ідея представників цієї школи полягала в тому, що аналітичні коефіцієнти, розраховані за даними бухгалтерської звітності, корисні лише в тому випадку, якщо існують критерії з пороговими значеннями яких ці коефіцієнти можна порівнювати. Вся сукупності коефіцієнтів класифікується по групах: показники однієї групи корелюють між собою, а показники різних груп — відносно незалежні.

Третій підхід асоціюється з діяльністю "школи мультиваріантних аналітиків". Представники цієї школи виходить з ідеї побудови концептуальних основ САФЗ, що базується на існуванні безперечного зв'язку часткових коефіцієнтів, які характеризують фінансовий стан і ефективність діяльності компанії (наприклад, валовий дохід, оборотність коштів в активах, запасах, розрахунках та інше) і узагальнюючих   показників   фінансово-господарської   діяльності   (наприклад, рентабельність авансованого капіталу). Основне завдання представники цієї школи вбачали в побудові піраміди (системи, дерева) показників. Один із найвідоміших практичних результатів цієї "школи" — методика аналізу, запропонована менеджерами фірми "Дюпон". Система фінансового аналізу Дюпона досліджує можливість підприємства ефективно генерувати прибуток, реінвестувати його. В основі методу лежить розкладання показників на фактори, та їх складові, що дозволяє визначити та дати порівняльну характеристику основних причин, що вплинули на зміну того чи іншого показника.

Четвертий підхід пов'язаний з появою „школи аналітиків, зайнятих прогнозуванням можливого банкрутства компанії”. На відміну від першого підходу, представники цієї школи роблять в аналізі наголос на фінансову стійкість компанії (стратегічний аспект), надаючи перевагу перспективному аналізу над ретроспективним. На їх думку, цінність бухгалтерської звітності визначається виключно її здатністю забазпечити передбачуваність можливого банкрутства. У найзавершенішому вигляді методика й техніка прогнозування банкрутства відображені у працях американського дослідника Е. Альтмана.

Нарешті, п'ятий підхід, що являє собою найновіший за часом появи напрямок в рамках САФЗ, розвивається представниками "школами учасників фондового ринку". Так, на думку Дж. Фостера, цінність звітності полягає в можливості її використання для прогнозування рівня ефективності інвестування в ті чи інші цінні папери і ступеню пов'язаного з ним ризику. Основна відмінність цього напрямку   від   вищезгаданих   полягає   в   його   надмірній  теоретизованості;   не випадково він розвивається, головним чином, вченими і поки що не отримав визнання у практиків.

Проаналізуємо фінансовий стан підприємства ДВАТ «Прогрес», що спеціалізується на видобутку вугілля.

БАЛАНС

На 31 грудня 2008 року

Форма №1

Актив

Код рядка

На початку звітного періоду

На кінець звітного періоду

І. Необоротні активи







Нематеріальні активи:

- залишкова вартість;

- первісна вартість

- знос



010



123



215

011

123

215

012

(-)

(-)

Незавершене будівництво:

020

18 517

14 491

Основні засоби:

- залишкова вартість;

- первісна вартість;

- знос



031



203 682



222 127

032

254 323

304 012

033

80 541

81 885

Довгострокові фінансові інвестиції:

Обліковані методом участі в капіталі інших підприємств

Інші фінансові інвестиції



040

045





Довгострокова дебіторська заборгованість

050





Відстрочені податкові активи

060





Інші необоротні активи

070





Усього за розділом:

080

222 322

296 594

ІІ. Оборотні активи







Запаси:

- виробничі запаси



100



9 340



4 594

- тварини на вирощуванні та відгодівлі

110





- незавершене виробництво

120

3

46

- готова продукція

130





- товари

140

524

371

Векселі одержані

150

21 715

15 755

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

- чиста реалізаційна вартість;

- первісна вартість;

- резерв сумнівних боргів;



160



10 407



23 233

161

10 407

23 233

162

(-)

(-)

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

- за бюджетом;



170



27



27

- за виданими авансами

180

50

-

- за нарахованими доходами

190





- із внутрішніх розрахунків

200





Інша поточна дебіторська заборгованість

210

543

772

Поточні фінансові інвестиції

220





Грошові кошти та їх еквіваленти:

- у національній валюті



230



1



3

- у іноземній валюті

240

0

0

Інші оборотні активи

250

3 193

2 502

Усього за розділом ІІ

260

45 803

47 333

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

270

9 018

7 854

Баланс

280

277 143

292 021




Пасив

Код рядка

На початку звітного періоду

На кінець звітного періоду

І. Власний капітал







Статутний капітал

300

39 744

39 744

Пайовий капітал

310





Додатково вкладений капітал

320





Інший додатковий капітал

330

152 864

152 854

Резервний капітал

340





Нерозподілений прибуток

350

34 050

33 009

Неоплачений капітал

360

(         )

(        )

Вилучений капітал

370

(         )

(        )

Усього за розділом І

380

226 658

225 617

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів







Забезпечення виплат персоналу

400





Інше забезпечення

410







415







416

(      )

(       )

Цільове фінансування

420

4 603

2 196

Усього за розділом ІІ

430

4 603

2 196

ІІІ. Довгострокові зобов’язання







Довгострокові кредити банків

440





Інші довгострокові фінансові зобов’язання

450

39

39

Відстрочені податкові зобов’язання

460





Інші зобов’язання

470

171

4 925

Усього за розділом ІІІ

480

210

4 964

IV
. Поточні зобов’язання








Короткострокові кредити банків

500

 -

1 000

Короткострокові зобов’язання по довгостроковим зобов’язанням

510




Векселі видані

520

2 106

39

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

12 486

15 175

Поточні зобов’язання за розрахунками:

З одержаних авансів



540




З бюджетом

З позабюджетних платежів

Зі страхування

 З оплати праці

З учасниками

Із внутрішніх розрахунків

550

7 039

10 675

560

4 814

4 814

570

1 509

913

580

1 764

1 839

590





600

174

241

Інші поточні зобов’язання

610

13 406

11 878

Усього за розділом
IV


620

43 298

46 574

V
. доходи майбутніх періодів



630

2 374

12 670

Баланс

640

277 143

292 021




Звіт про фінансові результати за 2008 р.

Форма 2

І. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Дохід від реалізації продукції

010

110782

105306

Податок на додану вартість

015

16670

13814

Акцизний збір

020

 

 



025

 

 

Інші вирахування з доходу

030

 

 

Чистий дохід від реалізації продукції

035

94112

91492

Собівартість реалізованої продукції

040

87304

73391

Валовий:

 

 

 

прибуток

050

6808

18101

збиток

055

 

 

Інші операційні доходи

060

8907

9912

Адміністративні витрати

070

4858

9575

Витрати на збут

080

499

402

Інші операційні витрати

090

8704

18796

Фінансові результати від операційної діяльності:







прибуток

100

1654

 

збиток

105

 

670

Дохід від участі в капіталі

110

 

 

Інші фінансові доходи

120

1

1

Інші доходи

130

570

815

Фінансові витрати

140

558

345

Втрати від участі в капіталі

150

 

 

Інші витрати

160

1684

1271

Фінансові результати від звичайної діяльності







прибуток

170

 

 

збиток

175

17

1470

Податок на прибуток від звичайної діяльності

180

1024

4131

Фінансовий результат від звичайної діяльності

 

 

 

прибуток

190

 

 

збиток

195

1041

5601

Надзвичайні

 

 

 

доходи

200

 

 

витрати

205

 

 

Податки з надзвичайного прибутку

210

 

 

Чистий:

 

 

 

прибуток

220

 

 

збиток

225

1041

5601




ІІ. ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Матеріальні затрати

230

41669

40220

Затрати на оплату праці

240

30668

20327

Відрахування на соціальні заходи

250

13304

7366

Амортизація

260

6516

5317

Інші операційні витрати

270

9251

28665

Разом

280

101408

101895


Здійснимо аналіз прибутковості діяльності підприємства за показниками рентабельності.

Кра= 2*(-1041)/(277143+292021) = - 0,004

Крвк= 2*(-1041)/(226658+225617) = - 0,005

Крпк= 2*(-1041)/( 4398+46574) = - 0,04

Крп зв = -1041/110782 = - 0,0094

Крп баз = -5601/105306= - 0,0532

Аналіз прибутковості підприємства характеризує збитковість підприємства в 2008 році, неефективне використання активів, про що свідчать від’ємні показники рентабельності. У 2008 році порівно з попереднім впав показник рентабельності продаж.

Здійснимо аналіз управління активами підприємства.

Кок = 2*110782/(277143+292021) = 0,39

Коок = 2*110782/(45803+47333) = 2,37

Кодз = = 2*110782/((10407+27+50+543)+(23233+27+772))=6,23

tодз = 365/6,23= 58 днів

Кокз = 2*110782/( 12486+15175) = 8

tокз = 365/8 = 46 днів

Аналіз управління активами підприємства демонструє надзвичайно низькі показники оборотності всіх активів та зокрема оборотних активів. Період погашення кредиторської заборгованості становить в середньому 46 днів, що менше за період погашення дебіторської заборгованості.

Аналіз ліквідності вказує на спроможність підприємства перетворити актив на грошові кошти і без втрат ринкової вартості.

Клз баз = (45803+9018)/(43298+2374) = 1,2

Клз зв = (47333+7854)/(46574+12670) = 0,93

Клт баз = (45803-(9340+3+524)+9018)/(43298+2374) = 0,98

Клт зв = (47333-(4594+46+371)+7854)/(46574+12670) = 0,85

Кла баз = (1+0)/(43298+2374) = 0,0002

Кла зв = (3+0)/(46574+12670) = 0,00005

Аналіз ліквідності показує, що платоспроможність підприємства є низькою, адже коефіцієнт покриття нижче 2. Проте наявні кошти  використовуються досить ефективно для погашення поточних зобов’язань.  У звітному році ліквідність підприємства зменшується. Свідченням цього є зменшення коефіцієнта покриття від 1,2 до 0,93, та коефіцієнта швидкої ліквідності від 0,98 до 0, 85. Негативним є відсутність у підприємства грошових коштів та їх еквівалентів для негайного погашення власних поточних зобов’язань, про що свідчать нульові показники абсолютної ліквідності.

Проаналізуємо показники фінансової стійкості підприємства.

Ка зв= 226658/277143 = 0,817

Ка баз= 225617/292021= 0,772

Кзб зв= 226658/ 43298 = 5,234

Кзб баз= 225617/ 46574 = 4,844

Значення коефіцієнта автономії на відносну фінансову незалежність та невисокий ризик порушення фінансової стійкості підприємства. Коефіцієнт забезпечення боргів свідчить, що власного капіталу значно більше, ніж залученого. Проте варто зазначити, що коефіцієнт автономії та забезпечення боргів зменшується за рік, що свідчить про негативні тенденції.

Отже, підсумувавши здійснену фінансову діагностику діяльності підприємства, можна визначити, що фінансовий стан підприємства досить скрутний. Але не зважаючи на збитковість є передумови для розвитку в перспективі, якщо негайно вжити дієвих заходів щодо розгалуження діяльності підприємства, залучення висококваліфікованих менеджерів до керівництва та ефективного державного регулювання в добувній галузі промисловості.


3.
Удосконалення інструментарію діагностики фінансового стану підприємства.


Відмінності у методичних підходах і наявність великої кількості показників призводять до певних труднощів та розбіжностей у намаганнях визначити фінансові позиції підприємства. Розрахунки мають суб'єктивний характер, що призводить до відповідних диспропорцій у формуванні активів підприємства та їхніх джерел. Це певною мірою позначається на характері відносин підприємства з різними фінансовими інститутами, що, у свою чергу, відображається на процесі виробництва.

Недосконалість методів оцінки фінансового стану підприємства це не єдина проблема сьогодення. На сьогоднішній день також існують складності проведення аналізу фінансового стану, що обумовлено:

1. нестабільністю економіки;

2. кризовим станом;

3. політичною невизначеністю.

В умовах постійної зміни інформації багато фінансово-економічних показників розрахованих на певний час, можуть надалі загубити свою цінність для аналізу у зв'язку з нестабільністю національної валюти.

Певну перешкоду аналізу фінансового стану підприємства дають:

1. різні форми власності, наприклад, чимало показників, що характеризують фінансовий стан акціонерних підприємств не можуть бути розраховані по причині відсутності або слабкого розвитку у державі ринку цінних паперів, де б оберталися акції цих підприємств і по яким можна б було судити про положення емітентів.

2. нестабільність законодавчої бази (фінансового податкового права), що також ускладнює проведення аналізу фінансового стану підприємства.

Тому актуальним постає завдання удосконалення форм і методів фінансового забезпечення функціонування підприємства, тобто пошук нових ефективних шляхів фінансової діяльності.

Отже, сьогодні найнеобхіднішим є:

-         удосконалювати інформаційне та методичне забезпечення фінансового стану підприємства;

-         розробляти методичне забезпечення процесу прогнозування фінансового стану підприємства;

-         удосконалювати структуру аналізу стану підприємства, залежно від мети та змісту роботи на кожному етапі;

-         працювати над методикою форм фінансової звітності, що дозволить підвищити її аналітичні можливості та реальність оцінки майна;

-         розробляти методику комплексної бальної оцінки фінансового стану підприємства, яка б дозволила проаналізувати стан підприємства за оптимальною сукупністю фінансових показників та коефіцієнтів;

-         удосконалювати теоретичні засади формування та реалізації інформаційної системи підприємства;

-         переглянути і доопрацювати нормативні акти, які розкривають методики аналізу фінансового стану підприємства;

-         удосконалювати форми і методи фінансового забезпечення функціонування підприємства, тобто пошук нових ефективних шляхів фінансової діяльності;

-         адаптувати методики аналізу до сучасних економіко-правових умов.

Враховуючи умови фінансової кризи, необхідно розробляти нові методи оцінки фінансового стану, а також розробляти методи і способи покращення фінансового стану, підвищення платоспроможності і ліквідності, фінансової стійкості.

Підвищення ліквідності і платоспроможності суб’єкта господарювання можна досягнути шляхом оптимізації грошового обороту, ефективного управління грошовими потоками, забезпеченням підвищення ліквідності активів та постійної платоспроможності. Із цією метою можна запропонувати наступні напрями:

1) управління оборотними активами;

2) управління необоротними активами;

3) управління інвестиціями;

4) скорочення короткострокових фінансових зобов’язань суб’єкта господарювання.

Підвищення фінансової стійкості можна досягнути шляхом зміни політики фінансуваня господарської діяльності, удосконалення формування фінансових ресурсів та оптимізація фінансової структури капіталу суб’єкта господарювання. Відновлення фінансової стійкості можливе при використанні наступної системи заходів:

1) удосконалення формування активів;

2) покращення фінансової структури капіталу;

3) удосконалення управління власними фінансовими ресурсами;

4) удосконалення кредитної політики щодо забезпечення оборотними засобами.

Перелік заходів з покращення фінансового становища є індивідуальним для кожного з підприємств та залежить від сфери в якій ведеться бізнес, груп продукції, кон’юнктури ринку, регіональної інфраструктури, системи управління підприємством, структури витрат на виробництво і управління, техніко-технологічних особливостей та інших факторів.


Висновки


Таким чином, фінансова діагностика є одним з найвагоміших напрямків визначення стану підприємства, особливо у кризовий період. Вона дає змогу виявити проблеми фінансового стану підприємства, причини їх виникнення та визначити методи покращення ситуації. Результатами фінансової діагностики цікавиться широке коло осіб: інвестори, власники, керівництво підприємства, банки, постачальники, кредитори, замовники, органи державного управління. Фінансові результати діяльності підприємства відображають мету підприємства взагалі, її доходність і є вирішальними для підприємства.

Фінансова діагностика заснована на здійсненні внутрішнього аналізу фінансового стану підприємства. Серед основних методів фінансового аналізу можна виокремити: горизонтальний аналіз, вертикальний аналіз, трендовий аналіз, метод фінансових коефіцієнтів, порівняльний аналіз, факторний аналіз.

Широко застосовується метод фінансових коефіцієнтів, серед яких найважливішими є показники рентабельності, ділової активності,  ліквідності та фінансової стійкості.

Проте відмінності у методичних підходах і наявність великої кількості показників призводять до певних труднощів та розбіжностей у намаганнях визначити фінансові позиції підприємства. Тому актуальним постає завдання удосконалення форм і методів фінансового забезпечення функціонування підприємства, тобто пошук нових ефективних шляхів фінансової діяльності.


1. Курсовая Анализ неплатежеспособности предприятия
2. Реферат Рунический камень U455, Нэсбю
3. Реферат Исследование системы стимулирования сбыта и рекламы
4. Реферат Источники финансирования воспроизводства основных средств предприятия
5. Реферат Человек общинный человек государственный
6. Диплом Разработка строительства спортивного комплекса Дворец спорта
7. Тесты Тест структуры интеллекта TSI Р. Амтхауэра
8. Реферат Землеведение
9. Реферат Алексеев, Пётр Алексеевич революционер
10. Реферат на тему Real Mother Or Not Essay Research Paper