Реферат

Реферат Зміни в статевих органах молочних залозах в обміні речовин жінки під час вагітності

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


РЕФЕРАТ

на тему

Зміни в статевих органах, молочних залозах, в обміні речовин жінки під час вагітності

ОБМІН РЕЧОВИН

Білковий обмін. При вагітно­сті відбувається скупчення білкових речовин в організмі жінки. Скупчені білки витрачаються: 1) на ріст матки і молочних залоз; 2) на побудову ор­ганізму зростаючого плода; 3) частина білків відкладається як запас, що ви­трачається після родів у зв'язку з го­дуванням груддю.

Вуглеводний обмін. Вугле­води, які є енергетичним матеріалом при вагітності, добре засвоюються, концентрація цукру в крові звичайно нормальна. Вуглеводи у вигляді гліко­гену відкладаються не тільки в печін­ці і в м'язах тіла, а й у плаценті і мускулатурі матки. Вуглеводи з орга­нізму вагітної переходять через пла­центу до плода (у вигляді глюкози). При переобтяженні організму вуглево­дами у вагітних іноді з'являється цу­кор у сечі, що пояснюється підвищен­ням проникності ниркового епітелію. Така глікозурія швидко минає при встановленні правильного режиму хар­чування.

Жировий обмін. У крові ва­гітних підвищена кількість нейтраль­ного жиру, холестерину і ліпоїдів. Жирові речовини нагромаджуються також у надниркових залозах, пла­центі і молочних залозах. Нерідко при вагітності збільшується підшкірна основа. Ліпоїди витрачаються на побудову тканин матері і плода, ней­тральний жир є енергетичним мате­ріалом. Великою кількістю ліпоїдів у крові пояснюють легкість настання ефірного та інших видів наркозу у ва­гітних.

Мінеральний і водний обмін. Під час вагітності відбуваються затримка солей кальцію в організмі і витрачання їх на побудову кісткової системи плода. Посилюється засвоєн­ня фосфору, потрібного для розвитку нервової системи і скелета плода, а також для синтезу білків в організмі матері.

Від матері до плода переходить за­лізо, яке є складовою частиною гемо­глобіну. В період внутрішньоутробного життя плід скупчує залізо в печінці і селезінці. При недостатньому введен­ні заліза з їжею у вагітної виникає анемія, а у плода порушується роз­виток.

Ці особливості обміну показують, що вагітна повинна діставати їжу, яка містить достатню кількість заліза, кальцію і фосфорних сполук.

Вітамінний обмін. Потреба організму вагітної жінки у вітамінах збільшена в зв'язку з необхідністю забезпечення ними плода.

Особливо збільшується потреба в аскорбіновій кислоті, необхідній для розвитку плода і зародкових оболо­нок. Підвищується потреба і у вітамі­нах — D, ретинолі, тіаміні, токоферолі (вони сприяють розвиткові вагітності) та ін. При недостатньому введенні ві­тамінів з їжею у вагітної виникає па­тологічний стан — гіповітаміноз або навіть авітаміноз; перебіг вагітності при недостачі вітамінів порушується.

СТАТЕВІ ОРГАНИ

Вагітність викликає зміни в усьому організмі жінки, проте найзначніші зміни відбуваються в матці. Під час вагітності змінюються величина, фор­ма, положення, консистенція і реак­тивність (збудливість) матки.

Матка прогресивно збільшується протягом усієї вагітності. Довжина невагітної матки 7—8 см, на кінець ва­гітності — 38 см. Поперечник збільшується від 4—5 до 25—26 см. Маса невагітної матки 50—100 г, наприкінці вагітності 1000—1200 г (без плодово­го яйця). Об'єм порожнини матки на кінець вагітності збільшується в 500 раз. Збільшення матки відбувається головним чином внаслідок гіпер­трофії (збільшення розмірів) і гіпер­плазії (збільшення кількості) м'язо­вих волокон матки.

Шийка матки під час вагітності роз­пушується, стає м'якою і соковитою, розтяжною. Судини в ділянці шийки подовжені, вени різко розширені, наповнені кров'ю; шийка матки має си­нюватий відтінок.

До IV місяця плодове яйце містить­ся в порожнині матки. З IV місяця нижній полюс зростаючого плодового яйця розтягує перешийок матки і роз­міщується в ньому Перешийок з цьо­го часу входить до складу плодовмістилища і разом з частиною нижнього відділу тіла матки становить нижній сегмент матки. Під час родів переши­йок разом з шийкою матки перетво­рюється на вихідну трубку.

Зовнішній і внутрішній зів шийки матки у первовагітних залишається закритим до родів, у повторновагітних канал шийки матки в останні місяці вагітності розширюється і нерідко про­пускає палець.

Маткові труби потовщуються, стають соковитими внаслідок гіперемії і серозного просочування тканини. В міру росту матки положення труб стає все більш прямовисним, на кі­нець вагітності вони звисають вниз по ребрах матки.

Яєчники трохи збільшуються, стають м'якші, овуляція в них припи­няється; в одному з яєчників місти­ться жовте тіло вагітності. У зв'язку з ростом матки яєчники піднімаються з малого таза і розміщуються в че­ревній порожнині (біля бокової по­верхні матки).

Зв'язки матки довшають і потов­щуються. Особливо значно гіпертрофуються круглі і крижово-маткові зв'язки, що сприяє вдержуванню мат­ки в правильному положенні під час родів.

Піхва у зв'язку з вагітністю за­знає істотних змін. Кровопостачання стінок піхви різко зростає, відбуває­ться серозне просочування всіх її ша­рів. Стінки піхви розпушуються, ста­ють соковитими і легко розтяжними. Слизова піхви набирає синюшного за­барвлення.

Зовнішні статеві органи під час вагітності розпушуються, сли­зова входу в піхву стає ціанотичною. У повторновагітних іноді на зовнішніх статевих органах утворюються вари­козні вузли.

МОЛОЧНІ ЗАЛОЗИ

Розвиток молочних залоз починає­ться в період статевого дозрівання і відбувається під впливом статевих гормонів.

Під час вагітності молочні залози підготовляються до секреції молока. Залозисті часточки молочних залоз збільшуються, в епітелії альвеол з'являються найдрібніші частинки жиру. Кровопостачання залоз посилюється, підшкірні вени розширяються і про­свічують крізь ніжну шкіру. Молочні залози стають напруженими, в них нерідко відчувається легке поколю­вання. Соски збільшуються, пігментуються разом з навколососковим кружком, монгомерові залози висту­пають виразніше. Посилюється збуд­ливість гладеньких м'язів, закладених у соску; при механічному подразненні соска м'язи скорочуються, навколосос­ковий кружок зменшується, сосок ви­ступає виразніше.

З молочних залоз уже на початку вагітності удається видавити краплин­ки молозива.

Підготовка молочних залоз до лак­тації відбувається під впливом гормо­нів плаценти і лактогенного гормону передньої частки гіпофіза.


1. Реферат Анализ японского экономического чуда
2. Сочинение на тему Трагедия страдающей души в мире дельцов по драме А Н Островского Бесприданница
3. Реферат на тему Child Abuse And Lolita The Movie Essay
4. Биография на тему Серафимович Александр
5. Курсовая Предупреждение и пресечение административных правонарушений против порядка управления
6. Реферат на тему Beowulf Vs King Arthur (COMPARE CONTRAST)
7. Реферат на тему Advertising As An Institution Essay Research Paper
8. Реферат Учет внешнеэкономической деятельности
9. Реферат Организация экскурсионного обслуживания в гостиничных и туристических комплексах
10. Реферат на тему Тамплиеры История