Реферат

Реферат Поняття і виникнення менеджменту

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


Поняття і виникнення менеджменту. Термін менедж­мент англійського походження (management — організа­ція управління). До нього близькі менеджер (manager від manage — керувати) — професійний керівник і ме­неджеризм (managerism)—теорія управління вироб­ництвом.

Управління (менеджмент) у широкому розумінні оз­начає вплив на процес, об'єкт, систему для досягнення певних цілей. Для того щоб з'явилася необхідність у менеджері, потрібна організація, тобто група людей, ді­яльність яких слід координувати. У свою чергу для сві­домого керування необхідний менеджеризм — спеціальна теорія управління, а щоб управління було ефективним, треба володіти мистецтвом керівництва. Теорія і мисте­цтво разом формують менеджмент.

Сучасний менеджмент набув нових якісних ознак — він перетворився на мистецтво управління індивідуума­ми, малими соціальними групами та їх сукупністю. Є всі підстави вважати, що діяльність по управлінню перерос­ла у професію, галузь знань — у самостійну дисциплі­ну — менеджмент, а особи, які займаються менеджмен­том, стали професіоналами-менеджерами. Нині вони становлять значний прошарок суспільства.

В умовах переходу до ринкової економіки Україні потрібні філософія і політика управління, методологічна база управлінської практики, які сприяли б формуванню національного українського менеджменту. Ні американ­ський, ні японський, ні французький менеджменти в на­ших умовах нереальні. Необхідно творчо підходити до світового досвіду. Наприклад, у американців можна запозичити діловитість, професіоналізм, динамізм, у япон­ців— колективізм, спільність у вирішенні виробничих та інших проблем, у німців — філософію добробуту для всіх, у французів — комунікабельність, організаційну культуру і т. д.

Особливу увагу треба приділити ролі менеджменту в бізнесі, підприємництві. Тут поле для вивчення велике.

Сучасний менеджмент як синтез науки і мистецтва спирається на властиві йому поняття, положення і ін­струменти, а саме: об'єкт, суб'єкт, середовище, відноси­ни, принципи, методи, механізм, функції, структура, про­цес, кадри, культура і стиль керівництва, ефективність менеджменту та ін. У сукупності з іншими термінами вони утворюють «мову» менеджменту, комплектне воло­діння якою дає можливість ефективно керувати проце­сом досягнення мети.

Об'єктом управління є предмет, процес, явище, на які спрямовано управлінську дію. На підприємстві — це робоче місце, бригада, дільниця, цех, виробничий про­цес, тобто робітник чи трудові колективи.

Суб'єкт управління — це особа (менеджер) або ор­ган (апарат управління), що здійснює управлінську дію відносно об'єкта управління для досягнення відповідної мети.

Відносини управління — це комплекс складних все­бічних установлених зв'язків, які формуються у процесі взаємодії суб'єкта і об'єкта управління. Вони можуть бути формальними (субординації) і неформальними (координації), галузевими, міжгалузевими, територіаль­ними, міжнародними, змішаними та ін. Відносини поді­ляються також на тимчасові і постійні. Відносини управ­ління формуються на основі економічних законів, прин­ципів, методів і функцій управління.

Принципи управління — це фундаментальні істини, які обґрунтовують, роз'яснюють зв'язки як між об'єктом і суб'єктом управління, так і всередині кожного з них. Вони відбивають властивості, притаманні управлінській системі в цілому, а також окремим її елементам, яви­щам, процесам. Вони відображують зміст і взаємозв'яз­ки основних елементів системи управління.

Принципи управління динамічні за змістом і формою. Вони формуються людьми у зв'язку з конкретними со­ціально-економічними, політичними і культурними умо­вами і відображують ступінь творчого використання еко­номічних законів в управлінні.

Безпосередньо на практиці принципи управління набувають характеру норми, правила, якими керуються в управлінській діяльності.

Гнучкість і динамізм принципів управління прояв­ляється і в тому, що у кожній конкретній сфері діяль­ності формуються свої конкретні принципи виконання соціально-економічних, організаційно-політичних, вироб­ничо-господарських і підприємницьких завдань.

Сучасний менеджмент ґрунтується на таких основних принципах:

  • увага до людини, формування умов для розкриття її потенціалу, забезпечення злагодженої взаємодії лю­дей у виробництві;

  • пошук і розпізнання елементів національної істо­рії, культури, традицій, які можна використати як буді­вельні блоки для формування сучасної системи управ­ління;

  • виявлення інтересів людини, її потреб і сподівань;

  • створення відповідних умов, щоб людина мала змо­гу завдяки старанній праці задовольнити свої потреби і одночасно несла соціальну відповідальність за задово­лення інтересів інших членів суспільства;

  • об'єднання працівників навколо загальної мети, роз­виток зв'язків із зовнішнім середовищем;

  • забезпечення безперервного професійного навчання.

Творче і свідоме використання економічних законів і принципів менеджменту потребує формування ком­плексу відповідних методів їх активної реалізації.

Під методом управління розуміють сукупність спосо­бів, прийомів впливу суб'єкта на об'єкт управління для досягнення поставленої мети. Основними об'єктами впливу є трудові колективи або окремі особи.


1. Реферат Расчет редуктора конвейера
2. Реферат Макроэкономическое равновесие. Совокупный спрос и совокупное предложение
3. Контрольная_работа на тему Європейське бароко
4. Контрольная работа на тему Коррекция речи детей
5. Курсовая Біосфера - жива оболонка Землі
6. Реферат Порядок судопроизводства в Конституционном суде
7. Курсовая на тему Правовое положение персонала Федеральной службы исполнения наказан
8. Реферат на тему What Price Freedom Essay Research Paper What
9. Реферат на тему Современные ориентиры внешней и внутренней валютной политики Украины
10. Контрольная работа на тему Понятие и структура валютного рынка Форекс