Реферат

Реферат Спирти

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


Кожний з нас чув слово «спирт» і в принципі знає, що воно означає. А ось хімічне трактування спиртів: «Спирти це органічні сполуки, в молекулах яких міститься одна або декілька гідроксильных груп, сполучених з вуглеводневим радикалом».

Назви спиртів походять від назв радикалів, а також з назв вуглеводородів додаванням закінчення -ол (метанол, етанол, пропанол, бутанол і т.д.) Нижчі спирти рідини, вищі з числом вуглецевих атомів більше 12 - тверді речовини. Всі спирти легше за воду.

Найбільш відомі і що часто застосовуються на практиці з граничних одноатомных спиртів це метанол і етанол.

Метанол. Метанол (інші назви: метиловий спирт, карбинол, деревний спирт), CH3OH, - найпростіший одноатомний спирт, безбарвна рідина зі слабим спиртовим запахом. Будучи полярною сполукою, він добре розчининяється у воді, легше за воду. Температура кипіння метанола - 65°З. Метиловий спирт уперше був отриманий в XVII в., а вивчений в першій половині XIX в. Його називають деревним спиртом, оскільки першим з відомих методів його отримання був метод сухої перегонки деревини. Сучасний метод отримання - каталітичний синтез з оксиду карбона (II) і гідрогена [температура 250ºС, тиск 7Мпа, каталізатор суміш оксиду цинку і купруму(II) ]:

СО + 2Н2 → CH3OH

Метиловий спирт дуже отруйна речовина, діюча на нервову і судинну системи людини. При попаданні в організм людини 10 мл метанола може призвести до важкого отруєння, до сліпоти. А попадання 25-30 мл метанола призводить до смертельного випадку.

Метанол розчинник. Ця властивість застосовується в органічному синтезі, в лабораторній практиці. Метиловий спирт застосовується як розчинник і для різних органічних синтезів отримання формальдельгіда, складного ефіру, наприклад диметилтерефталата [C6H4(COOCH3)2 ], деяких барвників, фотореактивів, фармацевтичних препаратів.

Етанол. Етанол (інші назви: етиловий спирт, винний спирт, алкоголь), С2Н5ОН, - безбарвна рідина. Кипить при 78,3ºС, замерзає при -114°С. Горить слабо світловим пломенем.

Археологічні розкопки свідчать, що в епоху стародавніх цивілізацій уміли виготовляти вино і пиво. Схоже, що алкоголь був першою речовиною, синтезованою людиною. Перша літературна згадка про власне етиловий спирт як «горючу воду», отриману перегонкою вина, відноситься до VIII в. А елементний склад етанола був визначений на початку XIX в.

Вихідним матеріалом у виробництві спирту служать природні продукти, багаті крохмалем: картопля, хлібні злаки і інш. У цей час етиловий спирт отримують не тільки з харчових продуктів. Широко розвинене отримання його з відходів деревини: вона перетворюється в глюкозу, а остання в спирт. Найбільш сучасний спосіб отримання етилового спирту заснований на реакції гідратації етилена, що отримується у великих кількостях при крекинзі нафти:

СН2 = СН2 + Н2О СН3 – СН2ОН

Реакція протікає при температурі 260-300ºС, тиску 7,5-10 МПа і в присутності кислотних каталізаторів. Заводи по прямий гідратації етилену в спирт є як в СНД, так і за рубежем.

Етиловий спирт дуже важливий для потреб народного господарства продукт. У великих кількостях він витрачається для отримання синтетичного каучуку і у виробництві пластмас. Етанол використовується як розчинник при виготовленні одеколонів, духи, ліків, лаків, а також для консервування анатомічних препаратів. Він застосовується для отримання багатьох органічних речовин: диетилового ефіру, барвників, оцтової кислоти, бездимного пороху і інш. Етиловий спирт в суміші з бензином може використовуватися як пальне для двигунів внутрішнього згоряння. Часто його денатурують, тобто до спирту додають інші речовини і барвники, щоб зробити його непридатним для вживання всередину.

Етиловий спирт по дії на організм людини є наркотиком, який в невеликих дозах спричиняє сп'яніння, а у великих навіть смерть. Зловживання напоями, що містять етанол( інакше алкоголь), призводить до страшного захворювання алкоголізму.

Алкоголізм виявляється фізичною і психічною залежністю від алкоголю, психічною і соціальною деградацією, патологією внутрішніх органів, обміну речовин, центральної і периферичної нервової системи. Нерідко виникають алкогольні психози.

Алкогольні психози психічні захворювання, виникнення яких пов'язане з алкоголізмом. Найбільш часті форми біла лихоманка (втрачення свідомості, зорові і слухові галюцинації, збудження, різні соматичні і неврологічні розлади), алкогольний галюциноз (переважно слухові галюцинації загрозливого змісту), марення ревнощів.

Метанол і этанол дуже схожі рідини, розрізнити їх можна тільки хімічним шляхом або по температурі кипіння. Трапляється, що люди помилково вживають метанол замість етанола і це призводить до трагічних наслідків.


1. Книга Конституция Республики Таджикистан и проблема формирования правовой экономики
2. Сочинение на тему Особенности авторских приемов в сказках М Е Салтыкова-Щедрина Премудрый пескарь и Дикий помещик
3. Реферат Хенг Самрин
4. Реферат Выход фирмы на внешние рынки
5. Реферат на тему Декабризм как мировоззрение
6. Реферат Утилизация промышленных отходов
7. Сочинение на тему Чехов а. п. - Приезд раневской и гаева в имение.
8. Контрольная работа Понятие интеллекта 2
9. Реферат на тему Macbeth Act2Scene14 Essay Research Paper Summary
10. Курсовая на тему Участь мікроорганізмів в кругообігу азоту