Реферат

Реферат Нігерія

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


Загальні відомості

Офіційна назва – Федеративна Республіка Нігерія.Офіційна мова – англійська. Політична столиця – Абуджа, економічна столиця – Лагос.

Слаборозвинена країна з низьким рівнем доходу. Найбільша за населенням країна Африки з багатим природнім потенціалом. Експортер нафти. Член ООН, ОАЄ, Співдружності, ОПЕК.

Важливі історичні події

XII-XIV ст. доєвропейські королівства.

XVIXVIII ст. – частина Невільницького берега.

1861 – 1960 р.р. – колонія Великобританії.

1960 р. – здобуття незалежності.

Державний устрій

Республіка. Перехідні реформи. Адмінінстративний поділ – 30 штатів і федеральна столична територія. Воєнні витрати 1% ВНП. Кількість

військовослужбовців 77100.

Географічні дані

Площа – 924 тис. км².Крайні точки: Пн.-Пд. – 1046 км. Сх.-Зх. – 2042 км.

Берегова лінія – 769 км.

Положення

Держава у південнно західній прибережній Африці. Межує з такими країнами, як Нігер, Бенін, Камерун, Чад. Омивається Атлантичним океаном, а саме Гвінейсьою затокою. Через країну протікають ріка Нігер, Сокота та інші. Також в Нігерії Знаходиться частина озера Чад.

Населення

Найбільша по кількості населення країна в Африці, а також одна й найбільшою густотою населення. Населення – 111,3 млн. чол. Середня густина населення 64 чол. На 1 км². Річний приріст 2,5%. Проживає 200 племен і народів, найбільші серед них хауса і фулані (північ), Йоруба(Південний-захід). Офіційна мова – англійська, календар – Грегоріанський. Релігія: 50% - іслам, 40% - християнство, 10% - Традиційні африканські вірування.

Рельєф та корисні копалини

Вузька прибережна лінія занята акумулятивною рівниною. На півночі від неї місцевість підвищена: плато Йоруба, Плато Уділ та обширне ступінчасте плато центральної частини з середньою висотою 400 – 600 м і 600 – 1000 м.

Найбільш припіднята частина – плато Джос. На північному – заході плато переходить в рівнину, яка знаходиться в басейні ріки Согото, а на північному-сході – в рівнину Борну. На півдні від плато знаходиться долини Нігера і Бенуе. Рельєф східної частини гірський, окремі вершини досягають 2000 м.

В тектонічному відношенні територія Нігерії входить в склад Африканської платформи. Метаморфічні породи займають 50% площі, утворюючи Догомейсько-Нігерійський масив на заході та окраїну Камерунського масива на сході. В їх утворенні приймають участь докембрійські грейси, магматити, амфіболіти, кварцити та сланці прорвані гранітом.

На узбережжі Атлантичного океана – залежі нафти та газу (Угеллі, Бому, Имо – Ривер та ін.); запаси нафти – 2,4 млрд. т. Запаси газу – 1332 млрд. м³.

Залежі камяного вугля (по оцінці 400 млн. т), лігнітів та бурого вугля (200 млн. т). Залежі руд ніобія (колумбіт), олова, вольфрама, молібідена зв’язані з “молодими” гранітами плато Джос. В цьому районі відомі залежі уранових руд. Залежі золота (Бирнин – Гварі та ін.). У відкладеннях грабена Бенуе – залежі руд: свицево – цинкових (Амека, Ніеба, Абакаліки та ін.), заліза

(Патті, - по оцінці 2 млрд. т та ін.), титана.

Клімат

Клімат більшої частини країни екваторіально-мусонний; на південні райони вирішальний вплив визначає літній вологий південно-західний муссон, на північні – зимовий сухий північно-східний пасат (харматан). В період його впливу (грудень – березень) різко підвищються температури. З приходом весни період дощів охоплює майже всю країну. Більше всього опадів випадає в дельті річки Нігер и на східній частині узбережжя (до 4000 мм в рік). В центральній частині ріки Нігер 1000 – 1500 мм (плато Джос – більше 1500 мм). Менше всього опадів (500 мм) припадає на крайню півноч та на північний – схід. У внутрішніх районах середня температура самого теплого місяця (квітень чи травень) від 25° до 33°С , самого холодного (грудень чи січень) від 20° до 27°С. На прибережній рівнині середня температура самого теплого місяця (березня) приблизно 28 °С, самого холодного (серпень) приблизно 24 °С.

Внутрішні води

Найбільш густа річкова система на приморській рівнина і на плато Джос. Приморську рівнину зрошують багаточисельні ріки, в тому числі одна з найбільших річок Африки – Нігер з притокою Бенуе и р. Кросс. Нігер і Бенуе – найбільш важливі транспортні артерії. До будування ГЕС у Каінджі по Нігеру плава судна на протязі 800 км від гирла, заважали пороги; зараз теж по річці плавають судна в межах всієї країни. Бенуе пригодна для судноплавства (з липня по жовтень) майже до верхів’я. З річок стікаючих з Плато Джос найбільші Кадуна (ліва притока Нігера), Гогола (права притока Бенуе), Комадугу – Йобе, яка впадаєв озеро Чад. Всі інші річки басейна

оз. Чад у сухий сезон міліють.

Грунти

З Півдня на Північ простягаються червоно – жовті латерітні грунти постійно вологих екваторіальних лісів, червоні латерітні грунти тропічних лісів та високотрав’яних саван, червоно – бурі грунти сухих саван. В північній частині країни до Півдня та Заходу від оз. Чад утворюються чорні грунти сухих тропічних саван. На узбарежжі Гвінейської затоки вузькою смугою тянуться грунти мангрових топій, по долинам річок – аллювіальні грунти.

Рослинність

Переважна кількість – це тропічні ліси та савани. Вузька прибережна смуга занята мангровими лісами. В напрямі до Півночі вони змінюються вічнозеленими тропічними лісами. Із-за вирубання та спалення лісів призвело до того, що дерева з високими стовбурами залишились головним чином у заповідниках по правий берег нижнього р. Нігер та в долині р. Кросс.

Типові представники цих лісів: хайя(кайя), сапеле, ироко, опене, агба; серед ліан – каучуконос ландофія. На Північ від узбережжя тропічні ліси змінюються саванами. На Південь – перехідна смуга (гвінейська савана) від тропічних лісів до типової савани. Ділянки саван тут чередуються з парковими та галерейними лісами, листя яких опадає в сухий сезон року. Трав’яний покрив савани сягає 1,5 – 4 м; переважають різні види трав з родів антропогон, пеннизетум, створюючі густі зарослі; групами ростуть невисокі широколисті дерева з кривими стовбурами. На берегах Нігера зустрічаються веєрні пальми. Також в типових саванах ростуть акації та кущі. Зустрічається баобаб, пальма дум, сейба. Крайній Північний схід зайнятий сахельською саваною – перехідною смугою від типової савани до пустельної рослинності Сахари. Більшу частину року дерева (особливо акації) и кущі стоять без листя.

Тваринний світ

В саванах і саванних лісах збереглись в невеликій кількості слони та носороги. Для їх охорони у 1962 р. У Північно-східному штаті створено держ. Заповідник. З хижаків найбільш поширені леопард, шакал, дика кішка.

Багато антилоп (біля 30 видів) і жирафів. Тропічні ліси – царство мавп, серед яких збереглись шемпанзе та горрила. В річках водяться гіппопотами. З плазунів зустрічається крокодили, ящірки, зміі. Велика кількість комах в тому числі москіти (рознощики жовтої лихоманки) та мухи цеце.

Природні зони

На території державі Нігерії можна зустріти такі природні зони: зона вологих екваторіальних лісів, зону перемінно вологих лісів та зону саван та рідколісся. Природні райони є такі: Приморська аккумулятивна рівнина з вологими вічнозеленими екваторіальними лісами. Плато Йоруба і плато в центральній частині країни з саванними ландшафтами. Плато Джос, заняте вторинною гористою саваною. Грабени Нігера і Бенуе – глубокі та широкі долини. Південні сухі рівнини, зайняті пустельними саванами.

Господарство

Процюючих 44 млн. чол.,з них у сільскому господарстві – 43%, у промисловості – 7%. Частка у ВНП: сільске господарство – 28%, обробна промисловість – 5%, добувна промисловість – 48%. Держава контролює звязок, транстпорт, енергетику, має частину і в нафтовій галузі. Обробляється 36% площі, під пасовищами – 44%. Зрошується 233 тис. га. Основні сільско господарскі культури: на Півдні – коренеплоди, банани, рис, на Півночі – просо, сорго, кукурудза. Експортне значення в екваторіальній зоні мають какао, продукти олійної пальми та гевеї, в савані – арахіс і бавовна. Виробництво (млн. т.) рис – 3,9; кукурудза – 2,0; сарго і просо – 8,9;

банани – 2,5; коренеплоди – 56; (тис. т.) бобів какао – 140; пальмові ядра – 380.


1. Научная работа Физическое воспитание в здоровом образе жизни студентов факультета физической культуры
2. Реферат на тему Serial Killers Essay Research Paper In the
3. Реферат на тему Hester Prynne
4. Сочинение Сила любви
5. Реферат на тему Atomic Diplomacy Essay Research Paper Atomic DiplomacyThe
6. Сочинение на тему Шолохов м. а. - Трагедия личности в романе михаила алексеевича шолохова тихий дон
7. Реферат Лингвистическая теория Ф. де Соссюра
8. Сочинение на тему Сочинения на свободную тему - Мы в ответе за тех кого приручили
9. Реферат на тему Pictures Essay Research Paper PicturesThe main conflict
10. Презентация Буддизм как мировая религия