Реферат

Реферат Військова дисципліна 3

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024


Назва реферату: Військова дисципліна
Розділ: Військова справа, ДПЮ

Військова дисципліна

Військова дисципліна — це суворе й точне дотриман­ня всіма військовослужбовцями порядку і правил, уста­новлених законодавством України і статутами Збройних Сил України.

Військова дисципліна ґрунтується на усвідомленні кожним військовослужбовцем військового обов'язку та особистої відповідальності за захист народу України, його свободи і незалежності.

У період розбудови Збройних Сил нашої Батьківщини військова дисципліна має особливе значення. Складна вій­ськова техніка також посилює вимоги до дисципліни кожного воїна. Без міцної військової дисципліни й організова­ності у мирний час неможливо вирішити такі важливі для становлення Збройних Сил завдання, як виховання висо­ких морально-бойових якостей у воїнів і формування у них умінь, знань, навичок, необхідних для захисту держави. Свідомий характер військової дисципліни робить її стій­кою, міцною, непохитною. Боротьба за зміцнення дисцип­ліни, проти розбіжностей у трактуванні вимог законів України, військових статутів — одне з найважливіших завдань командирів і начальників, а також самих військо­вослужбовців .

Наведемо приклад з минулого про свідомий характер військової дисципліни. В березні 1943 р. в районі залізнич­ного переїзду біля с.Таранівка, що на Харківщині, гітлерів­ці, підтягнувши резерви, вирішили відрізати підрозділи Радянської Армії. Шлях фашистам перегородила військова частина. Найвідповідальнішу ділянку фронту займав взвод лейтенанта П. Широтна (помер 30.06.1968 p.). Воїни рете­льно готували позиції до оборони. Ворог кинув на окопи пі­хоту і танки. Зав'язався нерівний бій. Протитанкову гарма­ту радянських бійців було виведено з ладу. Положення ста­ло критичним. Тоді старший сержант І. Вернигоренко (по­мер 26.01.1984 р.) кинувся з гранатами на ворожий танк, знищив його і, важко поранений, довго утримував позицію.

Якщо в підрозділі міцна дисципліна, то в ньому ефек­тивніше відбувається навчання солдатів (матросів); вони швидше оволодівають довіреною їм зброєю і технікою.

На заняттях у класі, на полігоні, танкодромі, в добово­му наряді й на вахті військовослужбовець повинен діяти від­повідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

ОБОВ'ЯЗКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЩОДО ДОТРИМАННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Дотримання військової дисципліни обов'язкове для вій­ськовослужбовця в бою і в повсякденному житті, в строю і поза ним, в розташуванні військової частини і поза нею.

Військова дисципліна зобов'язує:

дотримуватися Конституції України і законів України;

неухильно виконувати вимоги Військової присяги, вій­ськових статутів, накази і розпорядження командирів (на­чальників);

стійко переносити труднощі військової служби, не шко­дувати своєї крові і самого життя при виконанні військового обов'язку;

бути пильним і суворо зберігати військову та державну таємницю;

бути чесним, правдивим; ретельно вивчати військову справу;

берегти довірену зброю, військову техніку, військове та громадське майно;

виявляти повагу до командирів (начальників) і старших; дотримуватися правші військової ввічливості і віддання честі;

не допускати самому й утримувати інших від порушень громадського порядку;

допомагати, командирові (начальникові) у встановленні військової дисципліни і порядку.

ЗАОХОЧЕННЯ СОЛДАТІВ (МАТРОСІВ)

Заохочення як форма визнання успіхів і заслуг е важ­ливим засобом виховання військовослужбовців і зміц­нення військової дисципліни. Командирам і начальни­кам Дисциплінарним статутом Збройних Сил України надаються великі права для заохочення воїнів за сумлінне й ретельне ставлення до військової служби, за ус­піхи в бойовому навчанні. Якщо командир (начальник) вважає, що надані йому права недостатні, він може клопотати про заохочення військовослужбовців, які відзначилися, владою старшого командира. За одну й ту саму заслугу військовослужбовцеві може бути оголо­шено лише одне заохочення. Визначаючи вид заохо­чення, враховують характер заслуг військовослужбовця та його ставлення до служби за попередній час.

Щодо солдатів (матросів) застосовуються такі зао­хочення: оголошення подяки (мал. ); надання до­даткової відпустки на термін до 5 діб; дозвіл на одне додаткове звільнення із розташування військової части­ни чи з корабля на .берег поза чергою у дні та години, встановлені для цього командиром частини; нагородже­ння грамотою, дипломом, цінним подарунком або грошовою премією; повідомлення батькам або колек­тиву за місцем роботи чи навчання військовослужбовця до його призову на службу про зразкове виконання ним військового обов'язку й про отримані заохочення; нагородження особистою фотокарткою біля розгорнуто­го Бойового прапора військової частини; нагородження нагрудним знаком «Відмінний фахівець», а тих, хто

проходить службу за контрактом, — «Відмінний фахі­вець Збройних Сил України»; присвоєння військового звання «старший солдат» («старший матрос»); занесен­ня прізвища до Книги поішши військової частини (ко­рабля); скасування раніше накладеного дисциплінарно­го стягнення.

СТЯГНЕННЯ ЗА ПОРУШЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Відомо, що в армійському і флотському середовищі є особи, які не дорожать військовою честю і порушують вимоги законів, Військової присяги і статутів. Такі воїни завдають великої шкоди справі підвищення бойової го­товності частин і кораблів. До солдатів і матросів, які виявляють недисциплінованість, застосовуються суворі заходи впливу.

Командирам (начальникам) надаються всі права для утримання міцного порядку в підрозділі (на кораблі). Ко­мандир не має права залишати без уваги жодної провини підлеглого. Накладати стягнення за порушення військової дисципліни — це обов'язок командира (начальника) згідно з Військовою присягою і військовими статутами.

На солдатів (матросів) строкової служби можуть бути накладені такі стягнення: зауваження; догана; сувора догана; позбавлення чергового звільнення з розташуван­ня військової частини або з корабля на берег; призначен-

ня поза чергою в наряд на роботу — до 5 нарядів; позбав­лення нагрудного знака «Відмінний фахівець»; позбав­лення військового звання «старший солдат» («старший матрос»); арешт з наглядом на гауптвахті до 10 діб.

На солдатів (матросів), які проходять службу за кон­трактом, монсе бути накладено таке стягнення: зауваже­ння; сувора догана; призначення поза чергою в наряд на роботу — до 5 нарядів; арешт з наглядом на гауптвахті до 10 діб; позбавлення нагрудного знака «Відмінний фа­хівець Збройних Сил України»; позбавлення військового звання «старший солдат» («старший матрос»); звільнен­ня з військової служби за службовою невідповідністю.

Солдати (матроси) за вчинені ними злочини несуть кримінальну відповідальність згідно з чинним законо­давством. З метою громадського осуду порушників військової дисципліни і громадського порядку проступ­ки військовослужбовців за рішенням командира (началь­ника) можна обговорювати на зборах особового складу (мал. 20). Рішення зборів є рекомендаційними для ко­мандирів (начальників).

Накладене на солдата (матроса) дисциплінарне стяг­нення за вчинений злочин не звільняє його від криміна­льної відповідальності.

При визначенні виду і міри стягнення враховуються ступінь провини, її характер, попередня поведінка винуватця, обставини, за яких провина була скоєна, а та­кож те, скільки часу перебуває солдат (матрос) на служ­бі і чи добре знає порядок служби.

Суворість дисциплінарного стягнення збільшується, якщо винний скоював провину неодноразово, або брав участь у груповому порушенні військової дисципліни і громадського порядку, або провина була скоєна при ви­конанні службових обов'язків, під час бойового чергува­ння, в нетверезому стані, або провина викликала значне порушення порядку.

Солдатам (матросам) стягнення оголошуються осо­бисто або перед строєм. Дисциплінарне стягнення вико­нується, як правило, негайно і тільки у виняткових ви­падках його можуть відкласти, при цьому не більш ніж на місяць.


1. Реферат на тему The Dead Poets Society Essay Research Paper
2. Курсовая Разработка модели и конструкции женских закрытых туфель клеевого метода крепления
3. Курсовая на тему Автоматизированная система управления процессом производства технического углерода
4. Контрольная работа Сознание как философская категория
5. Реферат Организация производства на предприятиях отрасли 2
6. Реферат на тему The Birth Of Computer Programming Essay Research
7. Реферат на тему Еволюція життя на Землі
8. Реферат Билеты по геометрии для 9 класса 2002г.
9. Контрольная работа на тему Хранение и технологии сельскохозяйственных продуктов
10. Курсовая на тему Развитие кредитной кооперации в Германии