Реферат

Реферат Організація збуту та глобальні системи бронювання і резервування в туризмі

Работа добавлена на сайт bukvasha.net: 2015-10-28

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.9.2024





Міністерство освіти і науки України

Київський Національний Торгово-Економічний Університет

Факультет ресторанно-готельного та туристичного бізнесу



                                                                           Кафедра готельно-ресторанного

                                                         та туристичного бізнесу









Курсова робота

З дисципліни «Організація готельного господарства»

На тему:

«Організація збуту та глобальні системи бронювання і резервування в туризмі»









Виконала студентка ресторанно-готельного

                                                                             та туристичного бізнесу, 3 курса, 7 групи

                                                      Нікітіна Ксенія Анатолієвна





                                   Наукове звання

                                        Асистент кафедри

                                                      готельно-ресторанного та

                                               туристичного бізнесу

                                                                           Магалецький Андрій Володимирович



































Київ – 2010

                                                 Зміст                                                               С.

Вступ……………………………………………………………………………. 3

Розділ 1.Можливості автоматизованих систем бронювання та

 резервування………………………………………………………………….. 6

1.1    розвиток туризму…………………………………………………... 6

1.2    Історія розвитку систем бронювання квитків……………………. 9

1.3    Перша вітчизняна «СИРЕНА»……………………………………. 11

Розділ 2. Сучасні системи бронювання………………………………………16

2.1 Система «Amadeus» (Amadeus Global Travel Distribution)……... 16

2.2 Система «Worldspan»………………………………………………18

2.3 Система «Galileo»………………………………………………….. 20

2.4 Система «Sabre»…………………………………………………… 23

Висновок………………………………………………………………………. 25

Список використаної літератури……………………………………………. 27


Вступ

Туризм – це сфера господарської діяльності, що забезпечує десяту частину світового валового продукту. Ця галузь розвивається швидкими тумпами і в найближчі роки вона може стати найбільш важливим сектором підприємницької діяльності.

Туристичний бізнес приваблює підприємців невеликим стартовим капіалом, швидкими темпами його окупності, постійним зростанням попиту на туристичні послуги. Високим рівнем рентабельності, і тому знання основ туристичної діяльності має надзвичайно важливе значення при підготовці працівників туристичної сфери, підвищенні професійного рівня, вивченні світової економіки та економіки України. [2,с.3]

У зв’язку з конкуренцією на ринку, і як наслідок, ставкою тур фірм, що загострюються, на технологічність реалізації процесу тур послуг, а також бумом Інтернету, а також електронної комерції, можні чекати подальшого розширення ринку комп’ютерного бронювання.

Інтернет – це глобальна комп’ютерна мережа, що дозволяє користувачам зі всього світу обмінюватися інформацією і спільно користуватися комп’ютерними ресурсами. [3, с.94]

Звичайно ж, важливим є те до якої системи підключене турагентсво. В даний час вибір КСБ досить великий, але майбутньому користувачеві необхідно володіти інформацією про кожну КСБ для того, щоб зробити правильний вибір. Тут і спектр можливостей КСБ, що надаються, і зіставлення якості з ціною.

Питаннями теорії та практики формування, впровадження та розвитку в туристичному бізнесі комп’ютерних систем бронювання туристичних послуг присвячені праці таких вчених як: Г. Антонова, Л. Басовського, І. Будищева, В. Версана, А. Гличева, В. Окрепилова та інших.

На сьогоднішній день в світі налічується декілька сотень авіакомпаній з тисячами повітряних судів, по маршрутах курсують безліч поїздів, кораблів і автобусів далекого дотримання. Для спрощення роботи компаній створені системи бронювання. Вони допомагають вчасно продати квитки, зменшити потік черги в квиткових касах, здійснити продаж квитка за максимально короткий термін.

     Мета роботи – розкрити суть впливу глобальних комп'ютерних систем бронювання на ефективність функціонування готелів.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:   

- розглянути поняття глобальних систем бронювання;    

- вивчити види глобальних комп'ютерних систем бронювання і їх вплив на ефективність функціонування готелів.





1.Можливості автоматизованих систем бронювання та резервування

1.1  
розвиток туризму


Бурхливий розвиток туризму, як важливої сфери господарської діяльності людини, починаючи з другої половини ХХ ст.,зумовлює активних пошук різних наукових шкіл та академічних закладів щодо визначення закономірностей її функціонування, шляхів ефективної організації виробничо-обслуговуючої діяльності та методів управління [4,с.7]

Туризм на початку ХХІ ст., характеризується як один із видів економічної діяльності, що стрімко і динамічно розвивається, випереджаючи за темпами зростання доходів нафтовидобуток та машинобудування.

Феноменальний успіх туризму полягає ще і в тому, що в його основі лежить задоволення постійних людських потреб і потягу до пізнання навколишнього світу. Це пізнання через туризм стало можливим завдяки підвищенню в багатьох країнах життєвого рівня населення, розвитку транспорту, інформаційних та інших технологій, і в цілому завдяки глобалізації. [2, с.5]

Туристська галузь, в якій функціонує понад 12 тисяч підприємств, набуває дедалі більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери в Україні.

Серед багатьох заходів, що реалізуються Державною програмою розвитку на 2002-2010 роки (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 року №583), важливим є підвищення ефективності інформаційної інфраструктури, застосування інформаційних систем і технологій у сфері туристичного та готельного бізнесу. [5, с.5]

У сучасній світовій економіці безперечно значну роль відіграє туризм. Він є сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення місцевого та національного бюджетів, виконуючи при цьому економічну, соціально-культурну, політичну, рекреаційну, виховну та екологічну функції.

Але на сьогоднішній день розвиток цієї галузі  економіки пов’язаний з рядом екологічних проблем, які потребують негайної уваги та пошуку шляхів їх вирішення. Одним з шляхів їх вирішення є стійкий напрямок розвитку туристичної діяльності. Саме цей напрямок обрала всесвітня туристична організація за підтримки ООН.

З 1997р. Україна є членом Всесвітньої туристичної організації (ВТО). Але за даними цієї організації  за обсягом надходжень від туристичної діяльності Україна не є лідером, отримуючи приблизно 3млрд американських доларів, в порівнянні з такими провідними країнами в цій галузі, як Америка (більш ніж 70 млрд дол), Італія, Франція, Іспанія, Великобританія (більш наж 20-30 млрд дол). [6, с.27]

Туризм, як винятково важливий соціально-економічний чинник світо господарських зв’язків і міжнародних відносин, суспільний полікультурний інститут, розвиваючись у діалектичній єдності своїх складових, формує власний соціальний простір, у межах якого вирують взаємодії й конкуренції, узгодженості й суперечності, конфлікти та консенсуси туристичного життя, історія якого сягає в глибину століть.

Посівши чільне місце у світовій економіці та міжнародній системі вільного спілкування людей, туризм став суттєвим показником всесвітньої культурно-історичної спадщини, яка залишається важливим економічним важелем, доти, доки людство буде усвідомлювати нематеріальну цінність туризму. [7, с.5]

Незважаючи на недостатньо активну туристичну діяльність в Україні, ставлення до туризму поступово змінюється на позитивне. Про це свідчить прийнята програма розвитку туризму в Україні до 2010 року, що передбачає екскурсійне обслуговування 20млн людей, з надходженням від туристичних послуг 8млрд дол.. Але як свідчать статистичні дані, розвиток туристичної діяльності в Україні не характеризується постійним приростом кількості туристів (табл. 1)

Табл.1

Туристичний потік в Україні

Рік

К-сть туристів, обслуговуємих заходами туристичної діяльності в Україні

К-сть приросту туристів, у відсотках

Із загальної к-сті туристів:



Іноземні туристи

Туристи, громадяни України

Внутрішні туристи

2001

2 013 998

-

377871

285353

1350774

2002

2 175 090

7,9

416186

271281

1487623

2003

2 265 317

4,15

417729

302632

1544956

2004

2 856 983

26,12

590641

344332

1922010

2005

1 890 370

33,8

436311

441798

1012261

2006

1 825 649

3,42

326389

566942

932318

2007

2 206 498

20,86

299125

868228

1039145






1.2 Історія розвитку систем бронювання квитків.


Коли в 1960 році програмісти корпорації IBM і авіакомпанії American Airlines розробили першу комп'ютерну систему Sabre, призначену для резервування квитків, багато хто порахував їх божевільним.

American Airlines витратила на створення цієї системи 150 млн. дол. На такі гроші можна було придбати цілий повітряний флот з 707 літаків.

«Замість того щоб фінансувати свій основний бізнес, керівництво авіакомпанії зважилося вкласти чималі засоби в масу таємничих скриньок, розкиданих по кімнаті, – згадував Кліфф Тейлор, конструктор American Airlines, що брав участь в роботі над проектом. – Багато хто заявляв, що наша компанія з'їхала з глузду, але ми були переконані в своїй правоті, оскільки в житті не бачили нічого досконалішого. У той час ніхто ще не замислювався про помилки».

Ідея створення системи Sabre народилася за шість років до того в літаку, під час випадкової зустрічі генерального директора компанії American Airlines К. Сміта і директора корпорації IBM по продажах Блейра Сміта. Їх бесіда на дорозі з Лос-Анджелеса до Нью-Йорка згодом вилилася в спільне дослідження корпораціями IBM і American Airlines процедури резервування квитків. Метою проекту, розробка якого почалася в 1954 році, було створення автоматичної системи резервування.

П'ять років опісля обидві компанії вирішили скористатися результатами робіт дослідників Массачусетсського технологічного інституту, яким удалося реалізувати комерційний проект системи безпеки повітряного руху SAGE (Semi-automatic Ground Environment). Система SAGE стала відповіддю прибічників мирних доріг розвитку на мілітаристські устремління уряду США і розв'язування холодної війни. Даний проект поклав початок технологіям оперативної обробки інформації і мав набагато більше значення для розвитку комерційних обчислювальних систем, ніж для забезпечення національної безпеки. Саме ці рішення в результаті лягли в основу системи Sabre.

До початку 1960 років American Airlines вже мала в своєму розпорядженні напівавтоматичну систему Reservisor, проте агенти, що резервували квитки, як і раніше повинні були виконувати більшість операцій вручну, оформляючи замовлення по телефону, відправляючи телеграфні повідомлення і витрачаючи масу часу на заповнення паперових документів. По словам Тейлора, вірогідність помилки складала близько 8%. Сама по себі ця цифра здається чималою, проте у той час дана автоматизована система була безумовно, кращою з тих, що є у авіакомпаній. Корістувачі сподіваліся, що серйозні інвестиції у Sabre допоможуть зменшити число збоїв без збільшення вартості операцій. Спочатку IBM і American Airlines розмістілі центральній обчислювальній центр в самому центрі Манхеттену.

Зараз Тейлор, якому виповнилося 69 років, вийшов у відставку і проживає в місті Тулса (штат Оклахома), в тому самому місці, куди American перенесла обчислювальний центр Sabre в 70 х. На посаду конструктора він прийшов з відділу резервування квитків, де займався відбором кандидатів на участь в проекті. Тейлор не мав можливості набрати програмістів з вулиці, оскільки у той час їх просто не було, тому йому довелося самому займатися вченням співробітників.

За основу визначення профпридатної був узятий тест, розроблений в IBM. Тейлор особисто поговорив з 650 співробітниками відділу резервування квитків American Airlines.

«Я навіть не чекав такого напливу тих, що бажають прийняти участь в реалізації проекту, – згадував він. – В ті дні комп'ютери порівнювалися з електронним мозком, і людям було дуже цікаво поглянути на те, як все виглядає насправді».

«Система Sabre об'єднала довкола себе ідеальне інтелектуальне призначене для користувача співтовариство, члени якого прагнули освоювати нові технології і володіли всім необхідним для того, щоб з часом перетворитися на висококваліфікованих комп'ютерних фахівців», – відзначив Тейлор.

До 1965 року система Sabre, розгорнута в центрі даних в Брайеркліфф Менор, стала повністю інтерактивною, а вірогідність виникнення помилки при резервуванні не перевищувала 1%. Більш того, не дивлячись на значне ускладнення програмного забезпечення, в цілому система залишилася такій же, якій її зробили в період з 1960 по 1962 роки.

1.3 Перша вітчизняна «СИРЕНА»




У 1964 р. лабораторія №17 Інституту проблем управління Російської Академії Наук оголосила про початок робіт із створення нового класу великих комп'ютерних систем з мультидоступом до видаленої бази даних в реальному масштабі часу, що отримали назву автоматизованих систем масового обслуговування (АСМО), включаючи методи розрахунку і проектування. Поступово це науково-технічний напрям придбав величезну популярність в СРСР. В партнерстві з ІПУ РАН працювали десятки науковоо-дослідницьких організацій і підприємств, що виробляли технічні засоби.

Починаючи з 1965 р. і майже до початку 90 х років лабораторія очолювала розробку і супровід першою в СРСР, крупною АСМО для потреб Аерофлоту СРСР – «СИРЕНА».

В рамках цього проекту були реалізовані передові ідеї, які надалі стали основоположними для обчислювальних систем найрізноманітнішого призначення, а саме:

        зручний людино-машинний інтерфейс,

        видалений множинний доступ до бази даних в режимі on-line,

        швидка обробка транзакцій, і ін.

У результаті на території СРСР було утворено декілька десятків комп'ютерних центрів системи «СИРЕНА», зв'язаних один з одним розгалуженою мережею і обслуговуючих декілька тисяч касових терміналів.

Ось віхи розвитку «СИРЕНИ»:

1973: Початок експлуатації системи «Сирена 1» ГВЦ Цивільної Авіації в Москві. Використовувані ЕОМ – М-код 3000, М-код 6000.

1975: Введення в дію системи «Сирена» в Ростові-на-Доні. Використовувані ЕОМ – М-код 7000, М-код 4030. При цьому обидва центри були ізольовані один від одного і зберігали лише власні ресурси.

1980: Створення системи «Сирена 2» в Ризі і Москві. Використовувані ЕОМ – СМ 2, потім СМ 2М. Об'єднані в мережу центри Москви, Риги, Ростова-на-Дону, Києва, Свердловська.

1992: Створення проекту «Сирени 2М» –– початок вживання персональних ЕОМ типа IBM РС в центрах обробки даних замість СМ 2М, а потім і як робочі місця касира.

 1996–97: Створення проектів «Сирена 2.3», «Сирена 2000». Розширений набір послуг, функцій, що відповідає сучасним потребам.

2.
Сучасні системи бронювання

2.1 Система «Amadeus» (Amadeus Global Travel Distribution)




Технічний рівень зарубіжних систем резервування і бронювання значно вищий. Вони мобільніші, багатофункціональніші, надійні, прості в управлінні, інтегровані в глобальні мережі Інтернет.

До таких систем належать «Амадеус», «Галілео», «Габріель», «Сейбр», «Fidelio Hotel Bank», «Worldspan» і ін. (компанії располоєни в алфавітному порядку.)

Розглянемо функціональні можливості деяких вищеперерахованих зарубіжних систем бронювання і резервування.

АМАДЕУС – провідна Глобальна розподільна система (ГРС) і технологічний провайдер, що задовольняє потреби світового ринку в маркетингу, продажі і розподілі туристичних послуг. Найбільше число офісів туристичних агентств у всьому світі вибрали Амадеус.

Використання системи Амадеус дозволяє взнати графік польотів рейсів 753 авіакомпаній, можливість забронювати місця на рейси 423 авіакомпаній (більше 95% світового ринку регулярних пасажирських авіаперевезень).

Амадеус - лідер серед Глобальних Систем Бронювання в Україні і Молдові. Абсолютна більшість бронювань, вироблюваних туристичними агентствами двох країн, здійснюються з використанням Системи Амадеус. http://www.amadeus.net.ua/img/graf.gif[8]

Система також забезпечує доступ до ресурсів 51 000 готелів, 48 компаній по прокату автомобілів і дозволяє працювати з продуктами туроператорів, залізницями, круїзними і страховими компаніями.

Система Амадеус була заснована в 1987 р. і почала повноцінне функціонування з 1992 р. Структура управління системою включає штаб квартиру в Мадриді, базу даних, де зберігатися вся інформація, в Ердінге (недалеко від Мюнхена), Німеччина і центр по розвитку системи, розташований в Софії Антиполісі (поряд з Ніццей), Франція.

На різних курсах, Амадеус, що проводяться, Україна, прошлі вчення близько 500 співробітників туристичних агентств і авіакомпаній нашої країни. Саме ці висококваліфіковані співробітники формують основу індустрії подорожей країни. Користувачів Амадеус традиційно залучає найбільш широкий вибір різних програм вчення, а також можливість організації індивідуальних курсів.

«Амадеус» концентрує в собі інформацію про замовлення квитків на рейси міжнародних авіакомпаній, оренді автомобілів, бронюванні місць в готелях і є найоб'ємнішою базою даних. КСБ «Амадеус» доступна через комп'ютерні мережі і працює на автономних системах. Скористатися нею можуть вже близько 170000 професіоналів, що працюють у сфері подорожей і туризму на всіх п'яти континентах.

Крім того, «Амадеус» дозволяє миттєво бронювати послуги місцевих компаній, включаючи железнодорожниє, фірм, що займаються морськими пасажирським перевезеннями і що навіть поширюють квитки на всілякі культурні заходи.

«Амадеус» є найпопулярнішою комп'ютерною системою бронювання і здатна надавати більшу кількість міжнародних послуг, чим будь-яка інша подібна система. За лічені секунди «Амадеус» дозволяє будь-якому агентові в реальному часі отримати найточнішу на даний момент інформацію для бронювання, доповнюючи сервіс високорозвиненими функціями управління, що ще більш підвищує продуктивність його роботи. Вся дана інформація є гарантовано «нейтральною», тобто нікому з компаній, що надають свої послуги, не віддається перевага. Це дає користувачам дійсне уявлення про доступні варіанти.

Партнерство в ім'я розвитку – саме ця філософія є рушійною силою, що направляє розвиток продуктів і послуг компанії «Амадеус». Повна нейтральність і незалежність всіх продуктів «Амадеус» допомагає представити клієнтам всеосяжну картину варіантів відпочинку і подорожей.

«Амадеус» пропонує найнадійніший спектр послуг сфери подорожей і туризму, а також надає повний інструментарій управління, доступний з будь-якого місця.

AMADEUS Air – це система, що забезпечує доступ до найобширнішого вибору міжнародних авіарейсів в світі, надаючи в режимі реального часу розкладу польотів більше 400 авіаліній.

Тут гарантується абсолютно точна, до останньої хвилини скоректована інформація про рейси до будь-якого пункту призначення в світі. Це забезпечує велику доступність останніх відомостей про вільні місця.

AMADEUS Fare Guote – найбільша і проте проста у використанні база даних по тарифах авіаліній. Вся потрібна інформація доступна за допомогою одного запиту, тому немає необхідності переглядати на дисплеї результати додаткових запитів. Тут швидке і просте здобуття комбінованих цін для складних маршрутів з наданням можливих знижок – і все це в одній операції. При цьому немає нужди в бронюванні для квотації цін або запитів.

Система AMADEUS Hotels пропонує точну, скоректовану до останньої хвилини інформацію про розміщення орієнтування в 35000 мережах готелів і готелів у всьому світі. Додатково ця система надає дуже коштовні відомості про місцезнаходження готелю, наявність вільних місць, про види послуг і спеціальні розцінки, що обумовлюються конкретним агентством. За допомогою всіляких легко читаних екранів, що набудовуються, можна запропонувати клієнтам саме той номер в готелі, який більш всього їм личить.

Система AMADEUS CARS пропонує можливості бронювання в режимі реального часу, забезпечуючи взаємодію з основними компаніями прокату автомобілів в тисячах населених пунктів в сотнях країн. Можна отримати інформацію з бази даних багатьох компаній, дізнатися про спеціальні розцінки і пропозиції, квотувати тарифи в місцевій валюті. Всі представлені ціни будуть фактичними цінами, без яких-небудь прихованих умов, що вводять в оману, і обмежень, що дозволяє сміливо пропонувати їх клієнтам. Інформація доступна в інтерактивному режимі, тому клієнт може сам дізнатися про умови і послуги відповідної компанії, а також уточнити мінімальні вимоги відносно віку і кваліфікації, що пред'являються до водія цією компанією і в даній країні. Для зручності клієнта запит про місцезнаходження пропонуючої послуги компанії виробляється по будь-яких містах або аеропортах.

-                     «Амадеус» ідеально личить для планерування подорожей і пов'язаних з відпочинком послуг у всьому світі. Дана система пропонує повні ресурси, що охоплюють всі заслуговуючі уваги культурні заходи, що відбуваються в даній країні, а це означає, що можна запропонувати своїм клієнтам найповніший вибір з одного і того ж терміналу. Тут надається весь спектр послуг: -      туристичні поїздки – можливість вибору послуг більше 1000 туроператорів, обслуговуючих багаточисельні пункти призначення по всьому світу;[8]

 -       залізниця – надійний розклад і можливість бронювання залізничних послуг з Європи;

-        пароплавства – бронювання засобів морського транспорту, виписування квитків по більшості напрямів;

 -       культурні заходи – бронювання квитків в театри і на концерти майже по всій Європі;

 -       страхування – негайне страхування через російські страхові компанії, що відповідають вимогам клієнтів, які вирушають в ділові і туристичні поїздки.

Користуючись системою «Амадеус», можна отримати найбільш ефективний сервіс не лише за допомогою обслуговуючих систему людей, але завдяки вичерпному набору інструментальних інформаційних засобів управління, що допомагають в бізнесі і маркетингу.

«Амадеус» надає наступні засоби:

 -       здобуття і збереження даних про клієнта («профіль замовника»), таких, як номери контактних телефонів, паспортні дані і побажання з приводу майбутньої подорожі;

 -       автоматизоване виписування квитків і інших документів для подорожі;

 -       негайна виписка рахунку з врахуванням маршруту поїздки;

-        автоматизовані записи, електронним дорогою що пов'язують фірму з вибраною банківською системою.

Продукти і рішення для Вашого бізнесу Амадеус Україна пропонує найбільш широкий перелік типів підключення до Центральної Системи, що дозволяє користувачеві зробити оптимальний вибір, що враховує всі особливості бізнесу агентства. Внаслідок цього, ми можемо запропонувати будь-якій категорії агентств найбільш вигідні умови, що дозволяють повністю виключити витрати, зв'язані з використанням системи бронювання. Незалежно від того, чи вибрали Ви економічне підключення через публічний Інтернет (як і 90% Ваших колег), або скористалися складнішим, таким, що базується на галузевих мережах зв'язку – Амадеус надасть акуратний і бездоганний доступ до необхідної Вам інформації.




2.2 Система «Worldspan»
Процес інтеграції у сфері автоматизованих систем бронювання (АСБ) неминуче веде до повного злиття деяких систем. У 1990 р. почалися переговори між Дельта Ейр Лайнз, Нореуест і Транс Уорлд Ерлайнз про злиття систем «Датас» і «Парс», що належать ним. У результаті на початку 1990 р. була створена єдина АСБ під назвою «Worldspan», яка увійшла до дії в 1993 г.

Діяльність представництва КСБ Worldspan, що діє  в Україні  з 1995 р., схоже знайшла в нинішньому році друге  дихання. Компанія  представила конкурентні умови використання Інтернет- версій.
     Близько   10%   українських  користувачів  КСБ  -  в основному агентства, що активно спеціалізуються на бронюванні авіаквитків, -  використовують  стаціонарну версію системи Worldspan  for  Windows 4.1,  що базується на підключенні по лініях зв'язку British Telecom, що вважаються якіснішими і дешевшими, чим SITA.


     На  українському ринку агентствами добре зажадалася  система Worldspan Net - підключення до Worldspan через інтернет: “Базовий”, і“hotels  &  Cars   і  Fares & Pricing”. Інший інтернет-продукт, лише  початкуючий  набувати популярності в Україні, –  Dates  & Destinations   (інша   назва  -  Internet   Booking   Engine) призначений  для створення системи бронювання турслуг  на  сайті турагентства.  Фактично  відвідувач сайту  дістає  можливість самостійного  вибору авіарейсів і готелів  і  їх  подальшого бронювання.

Сумарний об'єм бронювання складає близько 16 тис. сегментів в місяць, тобто в 2 рази менше, ніж в Amadeus.

Із загального числа агентств, підключених в Worldspan, більше 60% працюють з телефонною версією системи – Dail Link. За словами директора московського офісу Worldspan Михайла Кучерова, саме цей варіант системи спочатку пропонується агентствам, що вперше вирішили підключитися до комп'ютерних систем бронювання квитків]. Dial Link досить демократична система, оскільки не вимагає виконання жорстких об'ємів бронювання.

Умови користування стаціонарної версії Worldspan дуже схожі з принципами роботи Amadeus. Необхідний місячний об'єм бронювання 570 сегментів. Максимальна місячна абонентська плата (при повній відсутності бронювань) складає $ 850.

Найближчим часом Worldspan починає реалізацію в Росії нового продукту – AGG, який, мабуть, дозволить значно збільшити число підписчиків і об'єми бронювання.

Нова телефонна версія AGG – це симбіоз стаціонарної Windows версії Worldspan і телефонного варіанту Dial Link. AGG забезпечуватиме всі режими роботи стаціонарної системи (наприклад, режими Script – спрощене введення команд, Pro File – введення клієнтської бази даних і ін.). «Родзинка» AGG – можливість підключення до системи декількох офісних комп'ютерів через один модем. Таким чином, займається всього один телефонний номер, що при загальній для всіх агентів проблемі дефіциту телефонних ліній вельми поважно. І, звичайно, AGG дає всі переваги роботи в середовищі Windows – можливість створення дружнього інтерфейсу, многооконность і ін. AGG вже прошла успішну обкатку у ряді країн.

Незабаром російським підписчикам також будуть запропоновано декілька корисних додаткових утиліт до Worldspan: Fare Deal, Secure Rate – для роботи і доступу до конфіденційних тарифів авіакомпаній і готелів.

Крім того, тут передбачена автоматична калькуляція туру з врахуванням бронювання і податків (Power Pricing), а також пошук по заданих датах стиковки маршруту з врахуванням оптимальної ціни і реальної наявності місць (Power Shopper).

Одночасно в системі Worldspan передбачений перехід на протокол передачі даних х. 25, для обміну інформації з центральним сервером в Атланті.


2.3 Система «Galileo»




ЗАТ «Галілео-русь» є національною дістрібьютерськой компанією міжнародної автоматизованої системи бронювання авіаційних квитків і резервування інших туристичних послуг GALILEO на території Росії, Білорусії, Грузії, Казахстану, Киргизстана, Литви і Латвії.

Галілео-русь на сьогоднішній день стало серйозним конкурентом і Amadeus, і Worldspan, оскільки  позиції Galileo в світі вельми сильні. Після приєднання до неї в 1993 році американської системи бронювання Apollo, по числу використовуваних терміналів бронювання, вона стала номером один серед комп'ютерних систем бронювання в світі. В кінці березня 1996 року з Galileo злилася ще одна крупна комп'ютерна система бронювання – Gets, що автоматично додало системі більше 1000 агенти-підписчиків в країнах Азії, Центральної і Південної Америки, Африки і Східної Європи.

GALILEO – можливість бронювання і продажу квитків більше 500 авіакомпаній, резервування номерів в 230 готельних ланцюжках, прокат автомобілів в 15000 містах, бронювання круїзів, турів, квитків в театри, інформація про тарифи, погоду, візи, щеплення, кредитних картах і багато що інше.

Останній варіант Galileo під Windows називається Focalpoint. По набору пропонованих на додаток до основної версії системи програмних засобів Galileo, мабуть, обганяє всі інші системи бронювання. До таких корисних утиліт належить Premier Spectrum, Relay Productivity Tools, Leisure Shopper.

Так, програма Premier дозволяє агентствам повністю автоматизувати роботу по обслуговуванню клієнтів. Наприклад, вести клієнтські бази даних, створювати власні екранні форми і меню, зберігати найбільш запити, що часто повторюються, і так далі.

Первинний пакет послуг Galileo надається по суті від Аполло, і така ж ситуація з іншими новими АСБ: Амадеус – Систем Уан, Абакус – Уорлдспен, де АСБ США також виконують програмне і технологічне забезпечення розвитку нових АСБ. Між членами цих пар, а також Амадеус і Абакусом стався обмін акціями і підписані угоди по маркетингу.




























































































2.4 Система «Sabre»




У 1976 році американська авіакомпанія Юнайтед першою ввела в дію автоматизовану систему бронювання АСБ Аполло, а незабаром це зробила і авіакомпанія Амерікен – АСБ Сейбр. Обидві системи швидко стали колективними. З середини 80 х років ці системи стали набувати статусу міжнародних, чим і викликали серед авіакомпаній інших регіонів світу заклопотаність за свої комерційні позиції. Окрім Аполло і Сейбр, в США в ході конкурентної боротьби до теперішнього часу удалося вижити двом системам цього класу – Систем УАН і Уорлдспен.

Все американські АСБ активно співробітничають з турагентствамі в цілях максимального розширення своїх мереж продажу. Для цього вони виділяють значні кошти на безпосередню роботу з турагентствамі для залучення останніх в свої системи і надають їм додатково можливість покупки послуг автоматизації внутрішніх розрахунків і бухобліку. Американські АСБ постійно розширюють комплекс послуг і підвищують їх якість, добиваються максимального проникнення на ринки як шляхом географічної експансії, так і обхватом все більшого числа клієнтів на індивідуальній основі.[9]

Це може бути видно з переліку нововведень Сейбра. У успішному просуванні послуг Сейбра важливе значення зіграли дві спеціалізовані програми: Комерційний Сейбр (КС) і Ізі Сейбр (ІС). КС дає можливість фірмам, а ІС – окремим громадянам входити в Сейбр зі своїх ПК для бронювання місць на літаках, в готелях, оренда автомобілів і ін. Власник ПК може тепер у будь-який час доби вибрати і забронювати місце для польоту на будь-якій з авіакомпаній, рейси яких знаходяться в системі Сейбр. Його запит автоматично передається в об'єднання турагентств, один з членів якого оформляє і доставляє пасажирові його авіаквиток.

У числі основних удосконалень системи Сейбр наступні:

– інформування про послуги Усесвітньої асоціації туристичних агентств за поданням перекладачів, носильників, автомобілів, багатомовних гідів, бронюванню готелів і відвідин театрів, організації екскурсій і так далі;

– інформування про погоду, включаючи прогноз в 80 містах;

-        інформування про валюті і курс обміну в готелях і про особлівості аєропортів за межамі США і Пуєрто-Ріко; -          спрощеній пошук найніжчих цін за проліт за допомогою запіту по крітеріях (без штрафу в разі відмові, без лімітації мінімального і максимального годині перебування в пункті прізначення і без вімог по попередній покупці квітка), а вікорістання спеціальної програмі дозволяє автоматичний, день за днем введення нової програми по бронюванню місць на залізницях, автобусах і пасажирських судах;

-        здійснення подальшої автоматизації туристського обслуговування з демонстрацією на дисплеях географічних карт, фотознімків місць відпочинку, готелів і пам'яток з використанням зразковий 150 критеріїв для вибору потрібного клієнтові розміщення.

Названі факти розвитку Сейбра свідчать про вельми високий рівень автоматизації американської туристської індустрії, де турагентства вже поділені між чотирма АСБ і не доводиться чекати значного зростання цих систем за рахунок внутрішнього ринку.

Очевидне одне, що бронювання місць на авіарейсах вже доведене до граничної досконалості і зараз системи працюють над обхватом суміжних галузей: морського і залізничного транспорту, готелів, прокату автомобілів, автоматизації роботи офісів турагентств, а також над просуванням своїх послуг безпосередньо в будинки клієнтів і офіси компаній. Останнє представляє, поза сумнівом, новий рівень у вдосконаленні доріг реалізації продукції авіакомпанії і може мати серйозні наслідки для турагенств як посередників між пасажиром і авіакомпанією.








































                                                Висновок

Туризм – це сфера господарського комплексу, що забезпечує десяту частину світового валового продукту. Ця галузь розвивається швидкими темпами і в найближчі роки вона може стати найбільш важливим сектором підприємницької діяльності.

Значними перевагами у використанні сучасних КСБ є:

-         інтеграція обслуговуючих систем повинна створити неминуче спрощення користуванням системами резервування;

-         можливість бронювання квитків і турів через Internet зробить придбання туру такою ж буденною справою, як зараз замовлення книг поштою.

Вигоди для кінцевого споживача очевидні:

-         низькі ціни на квитки;

-         можливість отримання нейтральної інформації про тарифи різних перевізників;

-         стиковка рейсів за часом;

-         можливість резервування не тільки квитків на транспорт, але й місць розміщення;

-         проведення відпочинку.

Для тур агентів, система бронювання є незамінним інструментом, що дозволяє надавати клієнтам послуги найвищого класу [1, с.98]

Розглянувши можливості різних систем бронювання та резервування можна зробити висновок, що відрізняються вони один від одного: повнотою та оперативністю видаваної інформації, зручністю формування запитів на бронювання, надійністю техніки і засобом зв’язку між агенством і центром обробки даних, розміром оплати за користування інформаційними послугами і ладом її формування.

Використання комп’ютерних технологій останнім часом все більше захоплює туристичний ринок України. Доказ тому – стрімке зростання підключень нових агентств до глобальних комп’ютерних систем бронювання Amadeus, Galileo, Sabre, Woridspan, Fidelio. Лише за минулий рік ці КСБ практично подвоїли число своїх користувачів. Багато в чому завдяки зростаючій популярності Internet.

Для держави дуже важливо не припуститися захоплення свого ринку зарубіжними компаніями, тим самим упустити за межу великий фінансовий потік, тому дуже важливо мати свою систему бронювання і працювати із західними конкурентами на умовах взаємовигідного партнерства.















































Список використаної літератури:

1.     Саниторно-курортное  дело, сервис, туризм, культура: управление, опыт  и проблемы развития: Материалы второй международной конф./ Алтайский гос. Технический ин-т им. И.И. Ползунова / В.С. Бовтун (общ. Ред.). – Барнаул: Издательство АлтГТУ, 2001. -180с.

2.     Кифяк В.Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. – Чернівці: Зелена Буковина. 2003. -324 с.

3.     Розвиток комп’ютерних систем резервування в готельному бізнесі//Турінфо.-1995. -№15

4.     Бабарицька В.К., Малиновська О.Ю. Менеджмент туризму. Туроперейтинг. Понятійно-термінологічні основи, сервісне забезпечення тур продукту: навчальний посібник.-2-е вид., перероб. Та допов.-К.:Альтерпрес, 2008.-288с.

5.     Скопень М.М. Інформаційні системи і технології  бухгалтерського обліку в туризмі: Навч. Посіб.-К.:Вища шк., 2003-275с.

6.     Александрова Анна Юриевна. Международный туризм: Учебник для студ. Вузов, обуч. По спец. «География». – М.: Аспект Пресс, 2002.-464с.: рис.- Библиогр.:с.460-462

7.     Педагогіка туризму. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів./ за ред. Проф.. Федорченка В.К., Фоменка Н.А., доц.. Скрипник М. І., доц. Цехмістрової  Г.С./-К.: Видавничий Дім «Слово», 2004.- 296с.

8.     http://www.amadeus.net.ua/rus/amadeusua.htm

9.     http://otherreferats.allbest.ru/sport/00014024.html

10. http://www.tourism.gov.ua – сайт державної служби туризму та курортів.

11.


























1. Реферат на тему The Bride Price Essay Research Paper The
2. Реферат Эскиз первичного вала кпп ЗИЛ-130
3. Диплом Математическая модель системы слежения РЛС
4. Реферат О национальном коммуникативном сознании
5. Реферат на тему Основные аспекты аудита персонала
6. Реферат на тему История христианства на Руси
7. Реферат на тему Cambodia Essay Research Paper I am among
8. Курсовая Договоры комиссии и поручения сравнительная характеристика
9. Сочинение на тему Пушкин а. с. - Сравнительная характеристика онегина и печорина по романам евгений онегин и герой
10. Реферат на тему Характеристика современной семьи